Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як зареєструвати місце проживання особі, яка повернулася в Україну з постійного місця проживання за кордоном

За різними даними за кордоном живе і працює від 5 до 10 мільйонів українців. У кожного своя історія. Хтось переїхав заради грошей, хтось - заради комфорту, хтось – за сімейними обставинами.

Однак, не всі можуть звикнути до всього «чужоземного» та приймають рішення повернутися на Батьківщину.

Безсумнівно, повернувшись в Україну, необхідно зареєструвати місце проживання.

Оскільки, при оформленні постійного місця проживання в іншій країні, паспорт громадянина України може не вилучатися, громадяни вважають його дійсним на території України і при поверненні. Однак, у разі виїзду громадянина України за кордон на постійне проживання у паспорті робиться відповідний запис із зазначенням держави виїзду, після чого паспорт вважається недійсним.

Отже, у разі повернення в Україну з постійного місця проживання за кордоном першочергово необхідно отримати паспорт громадянина України, для чого потрібно звернутись з заявою та необхідними документами до територіального підрозділу Державної міграційної служби України.

Після отримання паспорту, громадянин може зареєструвати місце проживання, як за попередньою адресою, так і за будь-якою іншою.

Для реєстрації місця проживання особа подає:

- заяву про реєстрацію місця проживання, встановленої форми (заява формується та роздруковується із застосуванням засобів реєстру територіальної громади);

- документ до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт  громадянина України);

- квитанцію про сплату адміністративного збору;

- документи, що підтверджують: право на проживання в житлі – ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), судове рішення або згода власника/співвласника житла;

- військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Подати документи можна до відділу реєстрації місця проживання громадян за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Володимира Великого, 32 каб. 112.

Контактний прийом заявників здійснюється виключно за попереднім записом:

- онлайн, через портал державних послуг iGov (https://igov.org.ua/)

- e-mail: [email protected];

- за телефоном (0564)-94-82-15