Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Бездомні особи мають право на реєстрацію

Бездомна особа - особа, яка перебуває у соціальному становищі бездомності. Тобто, ця особа не має жилого приміщення (будинку, квартири, кімнати, тощо), яке б вона могла використовувати для проживання/перебування і в якому могла бути зареєстрованою.

Багато людей залишається без житла через аферистів, рідних, які виганяють їх із помешкань, багато людей повертаються після ув’язнення і дізнаються, що вони більше не прописані у квартирі і не мають де жити.

Однак, ці громадяни мають право користуватися правами та свободами, що закріплені Конституцією і законами України.

Так, Урядом приймаються законодавчі акти, якими передбачено низку заходів, спрямованих на удосконалення системи запобігання бездомності, підвищення якості надання соціальних послуг, забезпечення задоволення потреб бездомних осіб в екстремальних ситуаціях, формування толерантного ставлення до бездомних осіб, розширення переліку соціальних послуг, тощо.

Одним з них є Закон України від 12 грудня 2019 року № 370-IX «Про внесення змін до статті 6-1 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", яким передбачено, що безхатченки мають право бути зареєстрованими, мати юридичну поштову адресу (куди може приходити пошта, здійснюватися виплати).

Відповідно до вищевказаної статті бездомні та інші особи, які не мають постійного місця проживання, реєструються за адресою спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, створених відповідно до Закону України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей".

Подання заяви про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання таких осіб у порядку і строки, встановлені цим Законом, покладається на відповідну спеціалізовану соціальну установу, заклад соціального обслуговування та соціального захисту, в яких зазначеним особам надаються соціальні послуги відповідно до Закону України "Про соціальні послуги".

Також, із заявою відповідної форми подається:

- документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт);

- квитанція про сплату адміністративного збору;

- документи, що підтверджують право на перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи, - довідка про прийняття на обслуговування в спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи за відповідною формою, копія посвідчення про взяття на облік бездомної особи, форма якого затверджується Мінсоцполітики (для осіб, які перебувають на обліку у цих установах або закладах);

- військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).