Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

ГРВІ: симптоми і лікування. Профілактика, ліки і народні засоби при ГРВІ

   ГРВІ - гостра респіраторна вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом. Вірусів, що викликають ГРВІ, понад 200 (у т. ч. і віруси грипу), і вони вражають органи дихання: порожнину носа і рота, носоглотку, гортань, трахею, бронхи і легені. Термін ГРВІ чи "гостра респір-аторна вірусна інфекція" охоплює дуже багато захворювань, багато в чому схожий один на друга. Основна їхня схожість полягає у цьому, що вони викликаються вірусами, проникаючими у організм разом із вдихуваним повітрям через рота і носоглотку, соціальній та тому, що вони характеризуються у тому ж набором симптомів. У хворого за кілька днів відзначається підвищена температура тіла, збуджене горло, кашель і біль голови. Найпоширенішим респіраторним захворюванням є нежить (гострий риніт); він викликається цілу низку родинних вірусів, відомі якриновируси. При видужанні, всі ці симптоми зникають і залишають після себе жодних слідів.

 

Історія грипу і ГРВІ

   Перші нагадування про грип було виявлено багато сторіч тому - ще 412 року до н. е. - тоді відомий Гіппократ описав наче грип захворювання. Багаторазові описи епідемій грипу зустрічаються у середні віки. Гриппоподібні спалахи було виявлено в 1173 року. Починаючи з XII століття, людство піддалося більш як 130 вирусологическим атакам - приблизно стільки раз виникали епідемії і пандемії грипу. Перша задокументована пандемія грипу, унесшая багато життів, сталася 1580 року. І сьогодні грип залишається серйозною проблемою у більшості країн світу.

 

Профілактика

   Профілактика ГРВІ складається загалом із оздоровлення, зміцнення організму, зі стимуляції імунітету шляхом загартовування, занять фізкультурою на свіжому повітрі, лижами, катанням на ковзанах, плаванням, вживанням повноцінної, багатою вітамінами їжі, тож під кінець зими й початку весни — поміркованого кількості вітамінних препаратів, краще природного походження.

   У розпал інфекції рекомендується обмежити відвідання масових заходів, особливо у закритих приміщеннях, уникати занадто тісного контакту з хворими, якнайчастіше мити руки. Ті ж правила слід дотримуватись і хворим: взяти лікарняний лист, не відвідувати масові заходи, прагнути якнайменше користуватися громадським транспортом, уникати тісного контакту з здоровими, носити марлеву пов'язку.

 

   Профілактичні заходи спрямовують насамперед на підвищення опірності організму дії збудників ГРВІ. Особливо ефективним є: 

  • повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
  • загартування;
  • вживання загально зміцнювальних препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулювальної дії.

 

 

Рекомендації щодо профілактики ГРВІ у дітей:

✓  Загартовуйте організм дитини та більше гуляйте з нею на свіжому повітрі.

✓  Частіше провітрюйте приміщення, де перебуває дитина,  та проводьте його щоденне вологе прибирання.

✓  Не допускайте переохолодження або перегрівання організму дитини.

✓  Привчіть дитину завжди мити руки з милом під проточною теплою водою перед прийманням їжі та після прогулянки.

✓  Потурбуйтеся, щоб дитина вживала продукти з високим умістом вітамінів, особливо вітаміну С. Також включайте до раціону дитини продукти, що містять фітонциди, – часник, цибулю, хрін, редьку тощо.

✓  Стежте за тим, щоб дитина не контактувала із хворими, у яких лихоманка, озноб, кашель, біль у горлі, нежить.

✓  Можете давати дитині для профілактики противірусні препарати, утім лише за призначенням лікаря.

✓  Якщо на ГРВІ захворів хтось із членів родини, намагайтеся ізолювати його, особливо від дитини.

 

 

 

   Лікуйте грип до кінця та пам’ятайте: це далеко не безневинне захворювання й ті, хто переносить його на ногах мають більше шансів одержати ускладнення з боку серця, легень, нирок та інших органів та систем.