Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про підсумки проведення щорічної інвентаризації станом на 01.10.2019

На виконання розпорядження міського голови від 04.09.2019 №209-р «Про щорічну інвентаризацію майна комунальної власності міста» управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради проведено узагальнення матеріалів інвентаризації майна комунальної власності міста Кривого Рогу, що перебуває на балансовому обліку комунальних підприємств, закладів, установ (надалі - підприємств) станом на 01.10.2019.

У ході проведення аналізу зазначених матеріалів були виявлені недоліки, які були доопрацьовані у процесі здачі:

  1. Оформлення підсумкових матеріалів підприємствами здійснювалося не відповідно до форм, затверджених розпорядженням міського голови від 04.09.2019 №209-р.
  2. Не витримувалися вимоги додержання державної мови в оформленні форм до розпорядження та інвентаризаційних описів.
  3. Накази підприємств на проведення щорічної інвентаризації станом на 01.10.2019 приймалися датою після 01 жовтня, не визначався секретар інвентаризаційної комісії.
  4. До протоколу засідання інвентаризаційної комісії не вносилися інвентаризаційні описи (відповідно до форми розпорядження) у повному обсязі заповнення та нумерації.
  5. Підприємствами не дотримувалися дати інвентаризації, що згідно з чинним законодавством України визначено - щорічна інвентаризація майна проводиться станом на 01 жовтня поточного року.

Узагальнені електроні переліки комунального майна за формами, наведеними в додатках 9-12 до Переліку підсумкових матеріалів інвентаризації розпорядження міського голови від 04.09.2019 №209-р «Про щорічну інвента-ризацію майна комунальної власності міста», формують виконкоми районних у місті рад відповідно за районами міста.

У ході перевірки електронних переліків були виявлені наступні недоліки:

- у позиції «балансоутримувач та користувач за наявності» не зазначалися «користувач», особливо відділами освіти;

- для позначення пропущених чи відсутніх значень використовується «NА» та не повинно бути рядків на початку або всередині, що не було витримано;

- для роздільника десяткових значень у числах має вживається крапка, а не кома;

- у позиції «рік» підприємства вказували повну дату, що є не коректним для оприлюднення на вебпорталі відкритих даних;

- зазначені додатки 9-12 є електронними переліками основних засобів, при цьому підприємства включили до вказаних переліків малоцінні швидко-зношувані предмети;

- до додатку 9 (електронний перелік об’єктів нерухомості) підприємства включали основні засоби, які не відносяться до класифікації «об’єкти нерухомості»;

- деякі додатки (та взагалі матеріали щорічної інвентаризації) були оформленні не державною мовою.

Слід зазначити, що вказані недоліки стали причиною порушення графіків надання підсумкових матеріалів щорічної інвентаризації виконавчими комітетами районних у місті рад.

Управлінням комунальної власності міста було наголошено на подальшому обов’язковому дотриманні державної мови, тексту, розподілу по основним засобам додатків (відповідно до розпорядження міського голови) та електронних переліків, з урахуванням рекомендацій модератора вебпортала data.gov.ua.

Також наголошено на обов’язковому дотриманні термінів здачі підсумкових матеріалів щорічної інвентаризації, у разі порушення яких, будуть впровадженні заходи адміністративного впливу особисто.

Крім того, кожне порушення або недолік, які будуть допущенні при організації щорічної інвентаризації комунального майна міста, будуть розглянуті на рівні керівництва міста індивідуально.

Додатково звертаємо увагу, що в місті діє Порядок списання, відчуження, передачі основних засобів, що є комунальною власністю територіальної громади міста Кривого Рогу, затверджений рішенням Криворізької міської ради від 27.11.2013 № 2313, зі змінами від 24.12.2019 № 4362, відповідно до якого здійснюється списання та передача основних засобів комунальної власності, у тому числі зелених насаджень.

Задля своєчасної здачі підсумкових матеріалів щорічної інвентаризації та успішної інтеграції наборів відкритих даних, що підлягають оприлюдненню, просимо враховувати вищезазначені недоліки, а також забезпечити в подальшому належну підготовку та здачу матеріалів щорічної інвента-ризації комунального майна міста.