Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Штучний інтелект в роботі із засудженими

В Україні триває процес розбудови цифрової інфраструктури державного управління. Не залишилась осторонь і пробація України. За підтримки проектів ЄС «Pravo-Justice» та EDGE вводиться в експлуатацію Єдиний реєстр засуджених та осіб, узятих під варту. Реєстр засуджених та осіб, узятих під варту, це новий етап розвитку пробації, що забезпечить перехід на електронне ведення справ клієнтів пробації. На сьогоднішній день Реєстр в Україні проходить тестову (пробну) експлуатацію. 

Наказом Міністерства юстиції України № 2023/5 від 26.06.2018 запроваджено порядок формування та ведення даного Реєстру. Під реєстром розуміється інформаційна система, що містить відомості про засуджених та осіб, узятих під варту, та складається з чотирьох модулів (підсистем).

До Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту включено спеціальну систему «КАСАНДРА» як підсистему для обліку даних з оцінки ризиків скоєння повторного кримінального правопорушення обвинуваченим чи засудженим.

Підсистема “КАСАНДРА” оцінює ризики повторного правопорушення, використовуючи алгоритми автоматизованих висновків.

“КАСАНДРА” автоматично буде визначати рівень ризиків вчинення повторного  кримінального правопорушення (низький, середній, високий, дуже високий)  на підставі алгоритму підрахунку балів та відповідності рівня балів встановленим рівням ризиків.

Прогноз повторного правопорушення ґрунтується на використанні машинного навчання та алгоритмів автоматизованих висновків (прогнозів), які базуються на результатах обробки великих структурованих масивів даних про історію правопорушень особи, наявності житла, освіти та роботи, матеріального становища, контролю над поведінкою та мисленням, вживання алкоголю та наркотиків, стосунків у суспільстві та інших аспектів.

Впровадження Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту є одним із ключових пріоритетів діяльності Міністерства юстиції України та Центру пробації. Результати тестової експлуатації допоможуть визначити реальний час роботи з Реєстром для подальшої промислової експлуатації.

Саксаганський районний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

у дніпропетровській області