Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Криворізька північна ОДПІ повідомляє

За якою ставкою оподатковуються дивіденди, нараховані єдинником у 2017 році за 2015–2016 роки

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів (пп. 170.5.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 167.5.2 ПКУ, ставку податку встановлено в розмірі 5% — для доходів у вигляді дивідендів по акціях і корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (окрім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Отже, дивіденди, нараховані платником єдиного податку на користь фізичних осіб із 01.01.2017 р. за періоди 2015–2016 років, оподатковуються за ставкою 18%.

Відповідні роз’яснення надані в листі ДФСУ від 27.02.2017 р. № 4055/6/99-99-13-02-03-15.

 

Про ставки акцизного податку з 01.03.2017 року

Криворізька північна ОДПІ нагадує, що згідно зі змінами, внесеними Законом України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII до Податкового кодексу України, для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році з 01.03.2017 року, почали діяти нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку. Ці ставки зросли  від 12% до 20%, а саме:

- на   вина   кріплені,   вермути   —   з   7,16 грн. до 8,02 грн. за1 л;

- на вина ігристі та газовані — з  10,40 грн. до 11,65 грн. за1 л;

- на коньяки – з 89,94 грн. до 105,80 грн. за1 л. 100 - відсоткового спирту;

- на лікеро-горілчану продукцію — з 105,80 грн. до 126,96 грн. за1 л100-відсоткового спирту;

- на інші зброджені напої з доданням спир­ту - з 105,80 грн. до 126,96 грн. за1 л 100-від­соткового спирту;

- на спиртовмісні харчові продукти з вміс­том спирту етилового більше 8,5 об'ємних одиниць, зокрема на настоянки гіркі ароматичні — з 141,06 грн. до 169,27 грн. за1 л 100-відсоткового спирту.

 

Декларування доходів від надання земельного паю в оренду

Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст.167 Податкового кодексу України (у 2016 році - 18 відсотків).

Обов’язкове подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2016 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (ставка ПДФО - 18 відсотків).

Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Нагадаємо: деклараційна кампанія 2017 року, яка триває з 1 січня 2017 року по 1 травня 2017 року, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України.

 

ФОП не може провадити адвокатську діяльність

Фізична особа, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Адвокатська діяльність не є підприємницькою та не може здійснюватися фізичною особою — підприємцем.

Незалежна професійна діяльність — це участь фізичної особи в науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, якщо така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем і використовує найману працю не більш як 4-х фізичних осіб (пп. 14.1.226 ПКУ).

Водночас із 1 січня 2017 року особа, яка провадить незалежну професійну діяльність і не отримує дохід (прибуток) у звітному році чи окремому місяці звітного року від такої діяльності, зобов’язана визначити базу нарахування єдиного внеску, незважаючи на наявність статусу фізичної особи — підприємця. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Про це повідомилено в листі ДФС України від 21.03.2017  № 3782/К/99-99-13-02-03-14.

 

Зміни в оподаткуванні спадщини

Криворізька північна ОДПІ інформує громадян, що 25.03.2017 набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» (далі – Закон).

Зокрема, Законом спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які з 1 січня 2017 року мають право на спадкування, а саме: встановлено, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї другого ступеня споріднення.     

Визначено, що членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення -вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки. 

Водночас, Законом встановлено, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Також не проводиться оцінка об’єктів, подарованих платнику податку, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою.    

З оновленим текстом Кодексу Ви можете ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України, скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua). 

 

Натисніть для перегляду повного тексту документа