Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання дитини

   Кожен факт появи на світ нової людини – це радість! В першу чергу, радість для самих батьків немовляти. Водночас з’являються й нові обов’язки для батьків, передбачені Сімейним Кодексом України. А також виникає багато питань щодо реєстрації місця проживання дитини.

 

Як визначитися з реєстрацією місця проживання дитини?

   Питання визначення місця проживання малолітніх та неповнолітніх регулюється ст. 29 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV, яка визначає місце проживання фізичної особи в залежності від її віку:

 
- Фізична особа, яка не досягла до 10 років.

   Відповідно до  частини 4 Цивільного кодексу, місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає. Ця норма є імперативною, тобто дитина, яка не досягла 10 років може бути зареєстрована лише з батьками, або з одним із батьків. Якщо Ви захочете зареєструвати дитину, наприклад у бабусі з дідусем, які зареєстровані окремо від Вас, або ще з кимось Вам відмовлять, посилаючись на ч. 4 ст. 29 Цивільного кодексу. І така відмова буде правомірною.

   Крім того необхідно звернути увагу батьків на те, що неповнолітні діти реєструється за місцем проживання батьків, або одного з них незалежно від того, чи мають вони право власності на житло в якому вони зареєстровані. Більш того, згода власника житла та членів сім’ї, які разом проживають з власником, для реєстрації місця проживання неповнолітньої дитини не потрібна.

 

   Для реєстрації дитини у разі, якщо батьки зареєстровані за різними  адресами, необхідно отримати лише згоду другого з батьків.   

 

- Фізична особа віком від 10 до 14 років.

   Так згідно з  частиною 3 ст. 29 Цивільного кодексу місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками. Відповідно до цієї норми дитина, яка досягла 10 років може бути зареєстрована окремо від батьків, наприклад з бабусею, тіткою, за умови письмової згоди обох батьків дитини.
   Бувають випадки, коли між батьками виникає спір з приводу реєстрації місця проживання дитини, в такому випадку місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.


- Фізична особа, яка досягла 14 років.

   Частиною 2 статті 29 Цивільного кодексу передбачено право фізичної особи, яка досягла 14 (чотирнадцяти) років вільно обирати собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлені законом. Для реєстрація місця проживання 14-ти річної дитини згоди батьків вже не потрібно, дитина самостійно визначається де і з ким вона хоче проживати (з батьком чи матір’ю, якщо батьки мешкають окремо). В такому випадку заяву про зняття з місця реєстрації і реєстрацію нового місця проживання дитина заповнює і подає самостійно.