Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Міні-музей «Українська світлиця»

     22 лютого 2017 року в рамках підтримки популярного напряму навчально-виховної діяльності – музейної педагогіки – в дошкільному навчальному закладі № 300 відбулося відкриття міні-музею «Українська світлиця».

     Першочерговою метою і приводом до відкриття «Української світлиці» стало бажання познайомити маленьких українців із історією і потужним колоритом народних традицій, привити їм любов і повагу до України, почуття патріотизму.

     Серед експонатів «Української світлиці» є речі, вік яких становить більш як півстоліття, а то і понад сто років. Ці предмети допоможуть осягнути всю глибину минулого коли жили наші пращури, познайомитися з їх побутом, культурою, ремеслами не тільки вихованців дитячого садка, але й вихователів, батьків та іншим охочим.

     В експозиціях представлені  українські хусточки, картини-тарілки  розписані  петриківським розписом, вишивані рушники, глиняний і дерев’яний посуд,  традиційна постільна білизна, прялка, ікона. Міні-музей оснащено ляльками мотанками, лялькою в українському вбранні тощо. Центральне місце в міні-музеї займає  українська піч (бутафорська), а біля неї, відповідно, рогач та  коцюба.

     В міні-музеї «Українська світлиця» планується проведення з дітьми бесід і занять народознавчого змісту. Музейно-педагогічний простір позитивно впливатиме на свідомість юних українців, буде виховувати повагу до українських народних традицій; дбайливе, шанобливе ставлення до музейних пам'яток як частини української культури, а процес пізнання світу через музейні експонати знайде своє відображення в різноманітній діяльності дітей: малюванні, ліпленні тощо.

     Двері нашого музею відчинені для всіх бажаючих гостей.