Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Укриття у захисних спорудах непрацюючого населення

Бойові дії на Сході країни перед багатьма мешканцями поставили питання щодо укриття населення.

Треба зазначити, що система захисних споруд Саксаганського району  побудована до часів незалежності України. Тому більшість споруд морально та фізично застарілі, не відповідають сучасним вимогам. За останні десятиліття не проектувалися та не будувалися нові сховища.

Мешканцям варто знати, що відповідно до діючого законодавства у захисних спорудах типу «сховище» підлягають укриттю працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, які продовжують свою діяльність в особливий період, нетранспортабельні хворі та медичний персонал, що не може бути евакуйований. Тож  сховища розташовані або в промислових зонах підприємств, або в будівлях лікарень та  на значній відстані від житлової забудови.

Наразі готовими до укриття населення в районі визнані 4 захисні споруди на вулиці Волгоградській, 19 (промислова зона) та обмежено готовою 1 споруда на вулиці Світлогірській (промислова зона).

Укриття непрацюючого населення, яке не підлягає евакуації, передбачається у швидкоспоруджуваних захисних спорудах цивільного захисту, найпростіших укриттях та спорудах подвійного призначення, які відповідно до вимог нормативно-правових актів, повинні бути забезпечені:

  •  місцями для сидіння (лежання) - лавками, нарами, стільцями, ліжками тощо;
  • ємностями з питною (з розрахунку 2 л на добу на одну особу, яка підлягає укриттю) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання);
  • контейнерами для зберігання продуктів харчування;
  • виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервним штучним освітленням (електричними ліхтарями, свічками, гасовими лампами тощо);
  • первинними засобами пожежогасіння (відповідно до встановлених норм для приміщень відповідного функціонального призначення);
  • засобами надання медичної допомоги;
  • засобами зв’язку і оповіщення (телефоном, радіоприймачем);
  • шанцевим інструментом (лопатами штиковими та совковими, ломами, сокирами, пилками-ножівками по дереву, по металу тощо).

та мають забезпечувати можливість безперервного перебування в них населення впродовж не менше 48 годин.

Нажаль приміщень, які відповідали б таким вимогам в районі не виявлено.

Що ж робити мешканцями? – за відсутності ідеальних альтернатив необхідно пристосовувати для укриття існуючи підвальні приміщення житлових будинків.

Найкращий варіант – підвальні приміщення – колишні сховища 5 класу. Зазвичай такі підвали розташовані в цегляних, шлакоблочних зрідка в крупноблочних будинків 2-4-6 поверхів, 40-50 років забудови. Від звичайних підвалів вони відрізняють значною висотою підвалу (2-2,8 м), ущільненим перекриттям, наявністю декількох виходів (в тому числі обов’язково хоча б одного зовнішнього), передбаченою системою вентиляції. Ви їх також можете вирізнити за повітрозабірниками, що розташовані поблизу даного будинку (це такі маленькі «будиночки» з металевими жалюзі).

Щодо підвальних приміщень інших житлових будинків (великоблочних, великопанельних) то дані підвальні приміщення передбачалися лише для розташування інженерних мереж. Але більшість нових мікрорайонів складаються саме з таких будинків. Тому за відсутності можливості евакуюватися мешканцям варто пристосувати технічний підвал, який може укрити від артобстрілів та попередити від ураження уламками або випадковою кулею. Але зверніть увагу, що краще підійдуть для використання під найпростіше укриття підвали многопідїзних будинків (від 4 під’їздів та більше), які мають не менше двох входів до підвалу та підвальне приміщення яких наскрізне – тобто сполучається по всій довжині будинку. Це дозволить вийти з підвального приміщення у разі руйнування однієї чи декількох секцій будинку.

Якщо ви передбачаєте укриватися в підвальному приміщення вашого чи сусідського будинку не зайвим буде вжити відповідних заходів: дізнайтеся де зберігається ключ від входу до підвалу, зробіть собі копію; знайдіть час побувати в цьому приміщенні, перевірте шляхи підходу та стан самого приміщення, зробіть запаси питної та технічної води, підготуйте мішки з піском для замуровування отворів у разі значної перестрілки в безпосередній близькості, запасіть продукти, що не псуються.   У будь-якому разі ховаючись до підвалу візьміть із собою запаси продуктів та води не менше як на добу.