Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Веселого Різдва!

Різдво Христове - одне з най-важливіших свят у році, що має унікальні, багатовікові традиції.

За Юліанським календарем святкування припадає на 7 січня.

Надзвичайно цікавою традицією напередодні Різдва є Свята Вечеря або «Багата кутя», до якої обов’язково входять дванадцять (за кількістю апостолів) пісних страв, кожна з яких має свій символ. Головна страва свята - кутя. Після Святої Вечері починаються колядування.

Різдво чудове свято сім’ї, любові та надії. Для православних воно належить до найбільших свят в історії людства. Саме це свято овіяне загадками та цікавими традиціями.

Пропонуємо вам дізнатися цікаві факти про Різдво:

1. Прикрашання ялинки насправді є символом не Нового року, а Різдва. Вічнозелена рослина з давніх часів уособлювала вічне життя та відродження. А у християнській релігії її називали деревом Ісуса.

2. Ялинкова куля насправді є стилізованим райським яблуком. Раніше ялинки прикрашали саме цим фруктом по аналогії з райським деревом. Потім до яблук почали додавати пряники та печиво. Гілки не витримували такої ваги, тож замість яблук вигадали скляні прикраси. Перша ялинкова куля з’явилася в Саксонії у XVI ст.

3. Цьогоріч український різдвяний вертеп вперше представили на міжнародній виставці у Ватикані «100 вертепів світу». Історія вертепу в Україні бере свій початок з XVII століття.

4. «Щедрик» - одна з найвідоміших мелодій Миколи Леонтовича, яка відома не лише в Україні, але й у всьому світі. За кордоном її називають «Дзвінка колядка» чи «Колядка дзвонів». Мелодія має 5 авторських редакцій. Перша з’явилася у 1901 році, остання у 1919.

5. Різдво на Русі почали святкувати в Х столітті. Його традиції змішали з місцевим язичницьким святом повернення сонця або початком сільськогосподарського року. У деяких місцях використовувалося доріздвяна назва свята - Коляда. Переддень Різдва вважається найцікавішою частиною свята, тому що включає ритуальні і магічні обряди, деякі передвіщають гарний урожай і довге життя.

6. У різних регіонах колядування проводилося по різному: на Покутті колядували ще напередодні Різдва, на Лівобережжі – першого дня, а на Поділлі – водили ватаги лише другого дня свят.

7. Традиційний одяг колядницьких ватаг – білі та коричневі кожушки й свитки, чоботи власної роботи, хустки або віночки у дівчат. Святкові ватаги залежно від регіону різнилися своїм кількісним складом і обрядовими персонажами. Обходячи оселі, колядники піснями та відтворенням побутових сценок поздоровляли господарів та їхніх дітей, бажаючи всім щастя й здоров’я на многії літа.

Та все ж найкраща традиція та цінність Різдва – проводити час з родиною. Тож не забувайте про своїх рідних, започатковуйте власні традиції і насолоджуйтесь цим святом. Веселого Різдва!