Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Збережіть здоров’я власних дітей змолоду

Дивно, але факт: дуже багато людей свій перший келих алкоголю спробували в стінах рідного дому.

У 14-15 років батьки наливали їм на Новий рік чи будь-яке інше сімейне свято вина або шампанського. Чи правильно це? Питання спірне, але є один незаперечний аргумент, який говорить на користь келиха вина раз на рік вдома: краще, щоб дитина познайомилась з алкоголем під наглядом дорослих. Але він, мабуть, єдиний.

Є здоровий глузд у тому, що більше 22 держав прийняли спеціальне  законодавство, яке притягує до відповідальності тих, хто продає алкогольні напої неповнолітнім особам. Але чи так важливо, отримують діти алкоголь із рук продавця або у власному домі? Підсумок один: у підлітків алкоголь в першу чергу б'є по мозку, печінці і системі кровообігу, найбільш вразлива незріла центральна нервова система, яка тільки-тільки формується. У результаті вживання алкоголю страждає особистість дитини: загальмовується загальний розвиток, логічне і абстрактне мислення, емоційна сфера, інтелект, пам'ять.

У дітей особливо висока ймовірність алкогольних отруєнь, розвитку тяжких інтоксикацій, а часто подібні явища призводять до коматозного стану. Алкоголь підвищує тиск, знижує глюкозу в крові і кількість лейкоцитів, що може викликати галюцинації, судоми, інтоксикаційний сон.

Є ряд фактів, які впливають на розвиток алкогольної залежності у дітей та підлітків:

- народження і перебування дітей в сім'ях з підвищеним фактором ризику (найчастіше це сім'ї алкоголіків);

- перехідний вік, період формування дитини як особистості;

- вплив телебачення, пивних рекламних кампаній.

Підлітки надмірно вживають алкоголь на вечірках, так як вони припускають, що пара напоїв не вплине на них негативно і вони не відчують їх. Вечірки створюють ілюзію веселощів, яку алкоголь лише підсилює. У перехідному віці підлітка переслідує багато проблем, дуже хочеться зробити життя простіше - так келих пива перетворюється в ящик.

Руйнівний ефект алкоголю залежить від психологічного здоров'я людини, ступеня його фізичної і моральної втоми, того, що він їв, як швидко спожив алкоголь, а також в якій кількості. Саме тому батьки повинні бути пильними, коли дозволяють своїм дітям піти або влаштувати вечірку. І ще більш пильними, коли дитина вперше прийде напідпитку додому.

У дитячому віці вживання алкоголю веде до того, що на якомусь моменті ефекту від нього стає недостатньо, і діти починають переходити на наркотики. Найстрашніше полягає в тому, що дитячий алкоголізм досить складний в плані лікування, оскільки особистість дитини як така ще не сформована, а вагомих мотивацій, які дієві для дорослих, у дитини немає.

Розмовляйте з дітьми! Приводьте приклади, як алкоголь зруйнував життя і кар'єри людей! Покажіть їм, як алкоголь може вплинути на їхнє життя. Показуйте позитивний приклад, і ваша дитина сама ніколи не візьме в руки келих або чарку.