Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

 

«Покрова накриває траву листям,

землю – снігом, воду – льодом,

а дівчат – шлюбним вінцем»

          14 жовтня відзначається одне з найбільш шанованих свят в Україні – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як зазвичай кажуть, «Покрови».


          Свято Покрови посідає почесне місце серед релігійних свят в Україні. Що цікаво – шанується воно одночасно і християнами, і рідновірами України. Незвичайна популярність та величність свята Покрови пояснюється дуже просто – корені його виникнення сягають сивої багатотисячолітньої давнини і пов’язані із закономірним перевтіленням природи і, відповідно, особливим етапом у житті людини.


          З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і так щиро й урочисто відзначали це свято, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.


          З 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено державне свято День захисника України.


          Отже сьогодні Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне.