Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

07 квітня – свято Благовіщення Пресвятої Богородиці

Гнізд не звивають, любо лиш співають

Птахи у цей благословенний день,

Пречисту Діву лунко прославляють

Наспівом теплих трелей і пісень…

С. Плекан

 

           З приходом і поширенням Християнства на Україні Благовіщення стало одним з 12 основних свят церковного календаря і набуло назви Благовіщення Пресвятої Богородиці.

          Назва свята передає головний зміст пов’язаної з ним події – блага звістка Діві Марії про зачаття Нею Божої дитини – Ісуса Христа. Це свято відзначається щороку в один і той самий квітневий день. Дата святкування має пряме відношення до дати Різдва Христового – між ними рівно 9 місяців.

          В давнину вважали, що на Благовіщення припадав остаточний прихід весни, який закінчувався літнім сонцестоянням – на Купала. Відоме таке прислів’я – «До Благовіщення кам’яна весна».

          Взагалі з цим святом пов’язано дуже багато прикмет та забобонів. Так, за народними віруваннями, на Благовіщення Бог «благословляє всі рослини», а тому вважалося великим гріхом виконувати будь-яку важливу роботу. На Благовіщення закінчується період, коли не можна було «рушити землі» – «ні копати, ні кілля забивати, бо вона відпочиває і їй болітиме». Українські селяни і дотепер дотримуються давнього звичаю – до Благовіщення не тільки не копають городів, але й не зводять тинів. Звідси, напевне, бере початок і відома в народі прикмета – «пташка гнізда не в’є, дівчина коси не плете», тобто в цей день будь-яка робота вважається гріхом. Також раніше вірили, що коли дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт (пролісок) — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт і вмитися цією водою.

          Цікавим є той факт, що відзначення Благовіщення не відкладається, навіть якщо співпадає зі Великоднем. Якщо ж свято припадає на дні посту (як і цього року), то піст дещо послаблюється. За церковним Статутом, цього дня благословляється вживання страв з риби.

          Тож, відкладіть в цей день всю важку роботу і просто радійте теплому весняному дню. Пам’ятайте, що весна – чудовий час для нових починань і звершень. І нехай у вашому житті буде якомога більше світлих та святкових днів!