Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

З 2016 в Україні отримати свідоцтво про народження можна в пологовому будинку!

   З початку 2016 року молоді тата й мами в Україні отримали унікальну можливість зареєструвати новонародженого прямо в пологовому будинку, де з’явився малюк на світ. При цьому, компетенція пологових будинків не розширилася, просто в їх приміщенні відтепер розташовується представник / співробітник РАГСу (ДРАЦСу).

   Тобто, як займалися раніше РАЦСи подібного роду справами, так і продовжують цим займатися сьогодні. В пологових будинках №1 та №7 м.Кривого Рогу тепер розміщуються співробітники, що дозволяє набагато швидше і без клопоту отримати свідоцтво про народження. У майбутньому, якщо проект заслужить авторитет серед населення, планується його реалізація повсюдно, тобто у всіх пологових будинках міста та України.

   І ще, що важливо! Поки таке нововведення є експериментальним, а тому батьки можуть вибирати, де отримувати свідоцтво: в державному відділі реєстрації актів цивільного стану або в пологовому будинку (але поки що не в кожному!).

Нові терміни отримання

   Свідоцтво отримують в пологовому будинку в день виписки (не раніше і не пізніше). Обернути час назад, тобто отримати тут документ після виписки ніяк не вийде. Якщо цю можливість не використовуєте вчасно – вирушайте до відділу.

Зараз всі подумають (особливо молоді батьки, яким вперше належить зіткнутися з цим), що краще вибрати нову процедуру. Але хочемо нагадати, що виписка зазвичай здійснюється на третій день після пологів, якщо вони пройшли без ускладнень. Дуже часто в перші два дні життя малюка батьки ще сумніваються у виборі імені, тому спеціально для тих, хто ще не визначився, є альтернатива, якою також не варто нехтувати.

 

Що необхідно для отримання свідоцтва в пологовому будинку?

Щоб отримати його за новою процедурою, підготуйте наступне:

1) спільна заява батьків або одного з них;

2) паспорти батьків;

3) медичне свідоцтво про народження;

4) свідоцтво про шлюб.

 

Хто отримує свідоцтво про народження дитини?

Свідоцтво про народження дитини отримують його батьки. Вручають їм документ під час виписки з пологового будинку. Інші родичі дитини не можуть замість батьків отримати його.


Чи можна отримати свідоцтво про народження без батька?

Отримати свідоцтво про народження в пологовому будинку, як і в звичайному випадку, можна без батька. Це стосується двох ситуацій:

1) коли батько написав заяву про реєстрацію дитини на своє ім’я, але в силу різних причин не може забрати дружину з дитиною з пологового будинку;
2) коли батько невідомий / не хоче визнавати дитини, а тому – від нього немає заяви.

Тому, як ми бачимо, ніяких перешкод для отримання документа про народження в будь-якої інстанції навіть за відсутності батька не виникне.


Що пишуть у свідоцтві?

Форма свідоцтва не зазнала змін. У ній містяться відомості про:

1) прізвища, імені, по батькові дитини;

2) його батьків;

3) про дату і місце народження;

4) про орган реєстрації.


Куди йти, якщо свідоцтво втрачено?

Традиційно ми слідуємо простому до неможливості правилу: де документи видавали в перший раз, там їх можуть видати і повторно. Воно спрацьовує майже завжди, крім даного випадку. Якщо так сталося, що свідоцтво втрачено, то навіть, якщо його видали в пологовому будинку, за відновленням слід відправлятися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану громадян. Ви повинні звернутися письмово з поясненнями про необхідність повторного отримання документа.

   Деякі батьки не хочуть поспішати і бажають використовувати законний час на роздум при виборі імені для дитини – 30 днів з народження. Але такі пари можуть скористатися поки ще існуючої альтернативою і зареєструвати дитину у відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

 

Саксаганський відділ державної реєстрації актів

 цивільного стану м. Кривого Рогу Дніпропетровської області