Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

В Україні через збройний конфлікт виникла критична ситуація із забезпечення прав людини, у тому числі й дітей. Держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї.

На сьогоднішній день статтею 1 ЗУ «Про охорону дитинства» визначена нова категорія дітей – «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

З метою впровадження ефективної підтримки таких дітей, визначено порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєн-них дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Статус надається органом опіки та піклування.

Якщо Ваша дитина постраждала перебуваючи на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією та Ви мешкаєте на території Саксаганського району, для більш детальної інформації та переліку необхідних документів щодо отримання даного статусу дитині, можете звернутися за адресою: вул. Володимира Великого,   буд. 32,  каб. 104, 108, тел. (0564) 94-82-08, служба у справах дітей виконкому Сакса-ганської районної у місті ради.