Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Фізичний розвиток дошкільнят, популяризація занять спортом та пропаганда здорового способу життя в дошкільному навчальному закладі

Всім відомо: це чудово,

Коли кожен з нас здоровий,

Тільки треба знати,

Як здоровим стати,

Щоб міцним зробилось тіло,

Тренуватись треба вміло.

 

Фізичне виховання підростаючого покоління є одним із найважливіших напрямків сучасної дошкільної освіти. Воно спрямовується на збереження і зміцнення здоров’я дошкільників, своєчасне формування у них життєво важливих рухових умінь і навичок, розвиток фізичних якостей, забезпечення належного рівня фізичної підготовленості й фізичної культури взагалі, ознайомлення із будовою і основними функціями свого тіла, виховання стійкого інтересу до рухової активності, вироблення звички до здорового способу життя.

Педагогічний колектив комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 261 комбінованого типу» Криворізької міської ради спрямовує свою роботу на збереження, зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дітей, забезпечення їх своєчасного та повноцінного, гармонійного фізичного розвитку з перших років життя.

Для вирішення поставлених завдань є всі необхідні умови: функціонує спортивна зала оснащена необхідним спортивним інвентарем, який відповідає санітарно-гігієнічним і педагогічним нормам та вимогам техніки безпеки. Сукупність організаційних форм роботи, що впроваджуються в освітній процес, становить: заняття з фізичної культури, що проводяться в період з квітня до жовтня за належних погодних умов і під час прогулянок;

фізкультурно-оздоровчі заходи (ранкова гімнастика, гімнастика після денного сну, фізкультхвилинки, за гартувальні процедури); різні форми організації рухової активності у повсякденні (заняття фізичними вправами на прогулянках, фізкультурні свята та розваги, дитячий туризм, рухливі ігри, самостійна рухова діяльність, Дні та тижні здоров’я, індивідуальна робота з фізичного виховання).

При проведенні різних форм фізкультурно-оздоровчої роботи педагоги та інструктор з фізичної культури закладу дотримуються рекомендацій щодо їх тривалості, насиченості динамічним компонентом, враховують індивідуальні показники стану здоров’я, самопочуття дітей.

В дитячому закладі здійснюється комплекс оздоровчо-загартувальних заходів: традиційні (гігієнічні водні процедури; гімнастика пробудження; масаж рефлекторних зон стопи, використовуючи «доріжки здоров’я»; пальчикова гімнастика; гімнастика для очей; масаж долоньок горіхами, каштанами; повітряні процедури; релаксація); нетрадиційні (дихальна гімнастика; психокорекція (психогімнастика).

Педагогами закладу велика увага приділяється валеологічній освіті дітей (прищеплення стійких культурно-гігієнічних навичок, навчання догляду за своїм тілом, навичкам надання елементарної допомоги, формування позитивного відношення до власної статі, розуміння відмінності, норм стосунків між хлопчиками та дівчатками, формування вміння визначати свій стан та самопочуття).

В умовах адаптивного карантину фізкультурно-оздоровчі та оздоровчо-загартувальні заходи проводяться з дотриманням відповідної дистанції між дітьми та педагогами.

Тільки здорова дитина із задоволенням включається у всі види діяльності, вона життєрадісна, оптимістична, відкрита у спілкуванні з однолітками і педагогами. Це запорука успішного розвитку всіх сфер особистості, всіх її властивостей і якостей.

Міцного здоров’я Вам та Вашим дітям бажає колектив комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 261» комбінованого типу! Будьте здорові!