Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Щодо умов отримання житлової субсидії за новими вимогами

Оскільки на сьогодні продовжується прийом заяв та декларацій від громадян для призначення житлової субсидії, в тому числі й з травня, та заяв про наявність обставин, за яких субсидія не призначається, актуально нагадати про умови подачі таких документів.

Слід зазначити, що на сьогодні найчастіше громадяни звертаються за переоформленням житлової субсидії, яким її, відповідно до змін, автоматично не подовжено з травня, а саме: внутрішньо переміщені особи, орендарі, переважна кількість звернень – від домогосподарств, які звертаються за призначенням субсидії на фактично проживаючих.

Наприклад: коли в домогосподарстві зареєстровані батьки-пенсіонери та донька працездатного віку, яка мешкає в іншому місті, що підтверджено довідками. Отже, в такому випадку буде визначатись право на субсидії без врахування доньки.

Крім цього, отримувачі житлових субсидій нерідко звертаються в зв’язку зі зміною в складі зареєстрованих.

Оскільки на сьогодні значна частина отримувачів субсидії звертається за її переоформленням з травня, то варто зазначити що:

  • для розрахунку житлової субсидії з травня 2021 року враховується середньомісячний сукупний дохід за ІII-ІV квартали 2020 року;
  • для пенсіонерів, які звернуться за призначенням субсидії в травні, враховується пенсія, надана Пенсійним фондом України, за березень 2021 року.

У разі, якщо на момент звернення за призначенням житлової субсидії особа є непрацюючим пенсіонером і декларує в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи (грудень 2020 року), відсутність інших доходів, крім пенсії, в середньомісячний сукупний дохід враховується лише розмір пенсійної виплати.

Крім цього, слід нагадати, що родини мають право вибору: користуватися в неопалювальний сезон пільгою або субсидією.

Так, якщо родина має право на субсидію, однак її розмір в неопалювальний період невеликий і доцільніше сплачувати за комунальні послуги з врахуванням пільги, то до управління необхідно подати заяву про припинення надання субсидії в зв’язку з бажанням отримувати пільги. І навпаки: якщо на опалювальний період сім’ї доцільніше користуватися субсидією, то необхідно подати документи для призначення субсидії.