Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про цілющі властивості меду та медової продукції

          Ще з давнини мед застосовувався для лікування різних захворювань. Старовинні підручники Давньої Русі містять багато рецептів з використанням меду. Зараз цілющі властивості натурального бджолиного меду добре вивчені, а дані знання широко використовуються для лікування і профілактики різних захворювань. При правильному застосуванні він є прекрасним додатковим, а іноді і основним, засобом для лікування різних захворювань.

 Поживність бджолиного меду

          Бджолиний мед являє собою високопоживний продукт. До складу меду входять такі поживні речовин як вуглеводи, білки, мінеральні в-ва, мікроелементи, вітаміни, ферменти і т.д. Глюкоза і фруктоза, расщепляясь, виділяє багато енергії, яка потрібна для життя організму. Так сто грам меду забезпечують одну десяту добової потреби людини в енергії, одну двадцять п'яту добової потреби людини в міді та цинку і у вітамінах В і С, одну п'ятнадцяту добової потреби людини в калії, залізі і марганці, одну четверту добової потреби людини в кобальті, одну п'яту добової потреби людини у вітаміні В6 і біотвані. Калорійність ста грам меду становить одну тисячу триста сімдесят дев'ять джоулів. Поживність даного продукту можна порівняти з поживністю пшеничного хліба, яловичини або печінки. Натуральний бджолиний мед дуже швидко засвоюється, причому компоненти меду засвоюються на дев'яносто сім - дев'яносто вісім відсотків. Крім цього, він покращує процес травлення, а ароматичні речовини, що містяться в меді, покращують смак продуктів, в які додається мед.

          Оптимально вживати щодня мед по 4 чайні ложки. Найпоширеніші під час застуди - це липовий і квітковий меди. Мед відновлює здоров'я і виводить слиз з дихальних шляхів. При захворюваннях органів дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, при недокрів'ї корисний гречаний мед. При гнійно-запальних процесах незамінний донниковий мед, який також має сильну антисептичну дію. Щоб позбутися нервозов, безсоння, поліпшити діяльність мозку рекомендується харчуватися медом з материнки. Якщо приймати мед безпосередньо перед їжею, то він, навпаки, сприяє виділенню шлункового соку, а тому при правильному призначенні може використовуватися і при лікуванні гастритів з кислотою шлункового соку.

Сорти меду

          Гречаний мед. Вважається, що це найбільш корисний вид меду, оскільки він обганяє інші сорти за вмістом вітамінів, амінокислот і заліза. Характеризується сильним своєрідним ароматом і володіє специфічним присмаком. Колір його може бути різним, починаючи з темно-жовтого з червонуватим відтінком і до темно-коричневого. У лікувальних цілях гречаний мед використовують як зміцнювальний засіб для серцевого м'яза. Позитивний вплив його на організм відзначається і при недокрів'ї, захворюваннях печінки, сечокам'яної і жовчнокам'яної хворобах.

          Липовий мед. Прозорий, світло-бурштиновий або світло-жовтий мед. Має приємний яскраво виражений смак і інтенсивний квітковий аромат. За рахунок своїх цілющих властивостей цей сорт меду використовують як допоміжний засіб лікування багатьох простудних захворювань. Це нежить, ларингіт, ангіна, трахеїт, бронхіт. Хороші результати відзначаються і при лікуванні запальних процесів шлунково-кишкового тракту, хвороб сечостатевої системи і нирок. Завдяки антибактеріальним властивостям липовий мед успішно застосовують для місцевого лікування гнійних ран і опіків.

          Польовий мед. Це продукт світло-жовтого або жовто-коричневого кольору з м'яким смаком і запашним ароматом. Він буде дуже до речі, якщо вам необхідно заспокоїти нервову систему. Тому для лікування головних болів, безсоння використовуйте саме його. Також він сприяє стабілізації серцевого ритму, допомагає зняти біль в області сонячного сплетіння.

          Акацієвий мед. Майже прозорий і не має кольору в рідкому стані, а після кристалізації набуває білий колір і стає дрібнозернистим. Це прекрасний засіб загальнозміцнюючий характеру. Також допомагає боротися з безсонням. Цілющі властивості його проявляються і в лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура та його проток, нирок.

          Соняшниковий мед. Мед золотистого кольору з терпким присмаком і густим солодким ароматом. На відміну від інших сортів соняшниковий мед починає досить швидко кристалізуватися і утворює при цьому крупнозернисту консистенцію. У такому стані він набуває світло-жовтий колір, а іноді і зеленуватий відтінок, так що не варто лякатися, що ваш мед пропав. Відмінною рисою цього виду є ще й склад. У ньому великий вміст вітаміну А і речовин з бактерицидними властивостями.

Щоб мед надав всебічне місцеву дію, потрібно знати декілька правил його прийому.

          1. Для лікування потрібно використовувати тільки натуральний бджолиний мед.

          2. Організм краще засвоює мед, якщо приймати його за 1 год або через 3 години після їди.

          3. Щоденна доза меду для дорослої 20-60-100 г розділена на кілька прийомів. Дітям достатньо 1-2 ч. л. на добу. Якщо змушувати дитину їсти занадто багато продукту, то можна викликати стійку відразу до меду на все життя.

          4. Натуральний бджолиний мед не слід приймати разом з гарячою їжею (чаєм, кашами), оскільки при температурі 60° С він втрачає всі свої лікувальні властивості.

          5. Мед потрібно застосовувати з обережністю при цукровому діабеті або алергічних захворюваннях. Зустрічається непереносимість бджолиного меду та інших продуктів бджільництва, що виявляється в погіршенні загального стану, алергічної реакції (від кропив'янки до нападів бронхіальної астми). Мед в цих випадках протипоказаний.

          20 серпня 2016 року у Саксаганському районі на території парку «Саксаганський» відбудеться VІ Криворізький міський фестиваль меду. 

          Запрошуємо Всіх мешканців Саксаганського району відвідати цей чудовий веселий захід.

          Про мед можна розповідати нескінченно. Він - дивний дарунок природи. Не даремно ж деякі древні народи вважали, що бджоли не збирають мед із квітів, а приносять його прямо з неба, тому що мед - це краплі життєдайного сонячного світла, які проливаються дощами в небесному краї вічної весни.