Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Нагадуємо про особливості реєстрації місця проживання в іпотечному житлі!

У червні 2020 року Урядом врегульовано особливості реєстрації місця проживання в іпотечному житлі.

Так, у разі перебування житла в іпотеці або в довірчій власності, що є одним із способів забезпечення виконання зобов’язань, реєстрація місця проживання особи здійснюється лише за наявності згоди відповідного іпотекодержателя або довірчого власника.

Крім того, з метою перевірки права власності особи, що подала заяву для реєстрації місця проживання, на відповідне житло, а також перевірки перебування такого житла в іпотеці або в довірчій власності передбачається обов’язок працівника органу реєстрації використовувати відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього.

У липні 2020 року Окружним адміністративним судом міста Києва відкрито провадження у адміністративній справі, у якому позивач просить суд визнати протиправною та скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 № 481 «Про внесення змін до правил реєстрації місця проживання», якою внесені зміни щодо реєстрації місця проживання в іпотечному житлі.

Однак, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 травня 2021 року в задоволенні позову відмовлено повністю.

Отже, наголошуємо мешканцям району, що при реєстрації місця проживання в іпотечне житло ОБОВ`ЯЗКОВО мати згоду відповідного іпотекодержателя або довірчого власника