Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ у справах сім`ї і молоді виконкому Саксаганської районної у місті ради

До повноважень відділу у справах сім’ї і молоді виконкому районної у місті ради (далі - відділ) віднесено два напрямки діяльності виконкому районної у місті ради: реалізація державної сімейної політики та впровадження державної молодіжної політики.

Робота відділу спрямована на виконання законів України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», Указу Президента України від 13.10.2015 №580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки», рішень Криворізької міської ради від 24. 12. 2015 № 54 «Про затвердження Програми реалізації молодіжної політики «Нова генерація Кривого Рогу» на 2016-2020 роки», від 24. 12. 2015 № 53 «Програма підтримки багатодітних сімей та дітей пільгових категорій у м. Кривому Розі на 2016-2020 роки».

Для виконання зазначених напрямків прийнято Програму реалізації державної та місцевої політики з питань поліпшення становища молоді, дітей, жінок та сімей у Саксаганському районі на 2017-2019 роки, яка затверджена рішенням Саксаганської районної у місті ради.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 02 березня 2010 року № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї» відділом ведеться прийом багатодітних сімей з питання отримання або внесення змін до посвідчень багатодітної сім’ї і дитини з багатодітної сім’ї; ведеться роз’яснювальна робота щодо можливості отримання пільг передбачених чинним законодавством.

З метою повноти обліку багатодітних сімей, щомісяця, до управління праці та соціального захисту населення передаються списки осіб з багатодітних сімей, які зверталися до відділу. За 11 місяців поточного року із зазначеного питання звернулося 158 сімей.

Станом на 01 грудня  2018 року на обліку перебуває 557 сімей, в яких утримується і виховується 1834 дитини.

З метою соціального захисту і підтримки багатодітних, малозабезпечених сімей відділом організовано і проведено соціальну акцію до Дня родини (придбано набори побутової хімії на загальну суму 3 500,0 грн.); акцію «Готуємо дітей до школи» (придбано шкільного приладдя на загальну суму 3 893,0 грн.).

З нагоди Міжнародного жіночого дня відділом організовано проведення урочистого прийому головою районної у місті ради для жінок, які мають почесне звання України «Мати-героїня», чоловіки яких загинули під час проведення антитерористичної операції, матерів загиблих воїнів в Афганістані. Всі жінки отримали коробки цукерок.

З метою збереження сімейних цінностей і традицій, виявлення творчо обдарованих сімей та з нагоди відзначення Дня матері і Дня сім'ї проведено районний конкурс «Родинне коло», переможці якого приймали участь у міських заходах, пропагуючи сімейні здобутки.

На відділ покладено підготовка та подання у встановленому порядку документів щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня». У 2018 році таких подань підготовлено стосовно двох матерів, які народили і виховали п’ять та більше дітей.

Відділ співпрацює зі спілкою ветеранів Афганістану та воєнних конфліктів в інших країнах «САЛАНГ» Саксаганського району м. Кривого Рогу.

Щороку з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відділом організовуються заходи по вшануванню загиблих, померлих та учасників бойових дій. Щороку складаються соціальні паспорти на сімей загиблих, померлих учасників бойових дій в Республіці Афганістан (таких у районі 12).

Для сприяння у реалізації державної, сімейної та гендерної політики, відновленню сімейних цінностей, забезпеченню рівноправної участі жінок у процесі становлення державності, поліпшенню системи соціальної підтримки сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, удосконаленню системи заходів щодо попередження домашнього насильства, протидії торгівлі людьми та організації профілактичної роботи щодо попередження негативних проявів серед дітей і молоді району створено координаційну раду з питань сімейної та гендерної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми, організації профілактичної роботи. У 2018 році проведено чотири засідання ради, на яких розглянуто питання щодо попередження домашнього насильства, заслухано звіти щодо виконання спільних заходів відділу у справах сім`ї і молоді, служби у справах дітей виконкому районної у місті ради, Криворізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору дільничних інспекторів, сектору молодіжної превенції Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області щодо попередження випадків насильства в сім’ї в м. Кривому Розі, тощо.

З метою попередження негативних проявів у молодіжному середовищі відділом проводиться інформаційна робота серед молоді району. У 2018 році із залученням фахівців обласного комунального закладу «Криворізький психоневрологічний диспансер» ДОР, обласного комунального закладу «Криворізький шкірно-венерологічний диспансер» ДОР, ювенальної превенції Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проведено вісім інформаційних зустрічей з учнівською, студентською та робітничою молоддю району.

Під час вищевказаних заходів розглянуті та обговорені питання: про роз’яснення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв»; обговорення ст.156, 178, 179 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно порушення правил торгівлі та споживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів; про стан захворювання на ВІЛ/СНІД у районі та заходи щодо протидії розповсюдження захворюваності, питання попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми тощо.

Щомісячно відділом узагальнюється інформація щодо випадків домашнього насильства. Станом на 01 грудня 2018 року на обліку перебуває 124 особи, які скоїли домашнє насильство, з них: 15 жінок, 108 чоловіків та одна дитина. Інформація щодо випадків домашнього насильства передається до Криворізького міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді для подальшої роботи з сім’ями.

З метою військово-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді, сприяння формування у неї високих морально-психологічних та фізичних якостей, здорової громадянської позиції проводяться різноманітні заходи.

У травні  2018 року на базі військової частини 3011 Національної гвардії України (вул. Володимира Великого, 93) відбулися традиційні районні змагання допризовної молоді в рамках навчально-польових зборів серед учнів 11 класів закладів освіти та професійно-технічних навчальних закладів, присвячені 243-й річниці заснування міста Кривого Рогу, де взяли участь понад 400 чоловік з 23 районних закладів.

Для учнівської та студентської молоді у травні, до Дня міста, проведено спортивні змагання; у серпні – спортивно-розважальні змагання до Дня незалежності України; у жовтні – конкурсно-розважальну гру «Козацькому роду нема переводу». Загалом на назначені заходи використано 5 589,0 грн.

З метою виховання патріотичного ставлення молоді до України на засадах національної гідності, високої самовідданості та активної громадської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості, з  2014 року у районі створено Осередок громадської організації «Січ» Саксаганського району. До складу організації входять представники учнівської та студентської молоді району. Члени громадської організації є активним учасниками районних та міських заходів.

Цього року представники районного куреню взяли участь у міському заході «Козацький квест» та на ІІ Міжнародному фестивалі козацької пісні з нагоди святкування православного свята Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці і покровительниці козаків представляли Саксаганський курінь.

З метою сприяння розвитку духовності, моральності, патріотичного виховання та любові до рідного краю щорічно у районі проводяться заходи до Дня молоді.

24 червня 2018 року в парку Саксаганський проведено районний захід до Дня молоді «Здоров’я. Молодість. Краса.», краща молодь району була відзначена Грамотами виконкому районної у місті ради. Продовжилося свято – розважальною грою – «Молодіжний квест», в якій взяли участь представники усіх сфер діяльності району: представники промисловості і підприємництва, навчальної та лікувальної галузі.

Щороку відділ готує проект рішення виконкому районної у місті ради щодо організації літнього відпочинку і оздоровлення дітей.

Відповідно до рішення виконкому Саксаганської районної у місті ради від 18 квітня 2018 року № 164  «Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей і молоді у 2018 році» координаційну роботу і дієвий контроль за виконанням поставлених завдань здійснював районний штаб з питань організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей і молоді, роботу якого планував та організовував відділ.

Скоординована робота усіх структурних підрозділів виконкому районної у місті ради дала змогу створити належні умови для відпочинку та всебічного розвитку дітей у 2018 році.

У 24 таборах з денним перебування, що працювали на базі загальноосвітніх закладів району за дві відпочинкові зміни охоплено змістовним дозвіллям 4911 дітей, що складає 41,4% від загальної кількості дітей, які підлягають оздоровленню (у 2017 році – 4398 - 37,6 %).

До повноважень відділу відноситься організація оздоровлення протягом року дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

З метою координації роботи по підбору і направленню до дитячих закладів оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки, в районі створено комісію з питань направлення дітей на оздоровлення.

З початку поточного року направлено: до державного підприємства України «Український дитячий центр «Молода гвардія» - 12 дітей пільгових категорій, до державного підприємства «Міжнародний дитячий центр «Артек» - 15 дітей, до обласного комунального закладу «Дитячий оздоровчий центр соціальної реабілітації санаторного типу «Перлина Придніпров’я» - 70 дітей пільгових категорій.

Відділ співпрацює з учбовими закладами вищої та професійно-технічної освіти району. Завдяки злагодженій роботі та контролю з боку відділу усі заклади вищої та професійно-технічної освіти району вчасно отримали паспорти готовності до нового опалювального сезону та акти готовності до нового навчального року.

Учні та студенти є активними учасниками усіх районних заходів: до Дня міста, Дня незалежності України, Дерев’яного фестивалю, Фестивалю меду, до Дня примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Останнім часом отримав розвиток і всебічну підтримку волонтерський рух, у тому числі з надання різних видів допомоги учасникам бойових дій, інвалідам і учасникам війни, людям похилого віку, військовослужбовцям.

Для підтримки території району у задовільному стані, студенти і учні закладів вищої та професійно-технічної освіти закладів району беруть активну участь у безстроковій акції з благоустрою міста та району.

З метою забезпечення постійного зв’язку та взаємодії між органами місцевого самоврядування та молодіжними лідерами робітничої, студентської та учнівської молоді відділом проведено шість засідань молодіжного виконкому при виконкомі Саксаганської районної у місті ради. Члени молодіжного виконкому залучалися до організації і проведення районного заходу до Дня молоді, проведення соціологічного опитування на молодіжну тематику, до проведення акції до Дня родини, були учасниками програми до Дня Європи тощо. До Дня студента відбулася зустріч голови районної у місті ради з лідерами учнівського та студентського самоврядування.

За 10 місяців поточного року відділом на офіційному сайті виконкому районної у місті ради розміщено  32 інформації про заходи, що відносяться до повноважень відділу; в актуальному стані підтримується інформація про заклади вищої та професійно-технічної освіти району.