Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як спадкується земля, якщо серед спадкоємців є іноземець

Якщо за життя спадкодавець не приватизував земельну ділянку, на якій розміщено житловий будинок та господарські будівлі і споруди, то для спадкоємців у порядку спадкування переходить право власності на будівлі і споруди, а якщо земельної ділянки – право користування. При цьому право користування може бути оформлене через укладання договору оренди, оскільки з 2002 року отримати в постійне користування земельної ділянки громадяни вже не мають права.

Якщо ж за життя спадкодавець набув право власності на присадибну земельну ділянку, то до його спадкоємців переходить і право власності на таку ділянку незалежно від їх громадянства.

Присадибна земельна ділянка з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» не відноситься до земель сільгосппризначення, отже, жодних обмежень або умов при її спадкуванні у спадкоємців не виникає. Якщо біля будинку крім земельної ділянки з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд», є ще одна земельна ділянка з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства», то щодо такої земельної ділянки в іноземця-спадкоємця виникає обов’язок протягом року після виникнення права власності на неї або на її частину продати або іншим чином відчужити її.

При цьому, звертаємо увагу на те, що у спадкодавця право власності могло виникнути до 2002 року за рішенням місцевої влади навіть без отримання ним державного акта на право власності на земельну ділянку. Так, абз. 2 п. 1 Перехідних положень Земельного кодексу України встановлено, що рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26. 12. 1992 «Про приватизацію земельних ділянок», є підставою для реєстрації права власності на  земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Отже, спадкоємцям спочатку необхідно визначити, чи приймалося місцевою радою рішення про безоплатну передачу присадибної земельної ділянки у власність чи ні. Для цього доцільно звернутися до місцевої ради або до райдержархіву із запитом.

Якщо такого рішення ради не було, то земельна ділянка під успадкованими будівлями і спорудами спадкоємцями може бути оформлена лише в оренду, оскільки один із спадкоємців є іноземцем, а, отже, не може безоплатно отримати цю ділянку у власність.