Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Будьте обережні! Під ногами ожеледиця над головою бурульки!

Ожеледь та ожеледиця спричиняють чимало клопоту з осені до самої весни. Щоб запобігти падінню та травмуванню на імпровізованих ковзанках, на які перетворюються тротуари та дороги, варто дотримуватися таких порад:

  • · Для прогулянок по льоду надайте перевагу взуттю з мікропористою, м’якою підошвою, яка має рельєфну структуру, без високих підборів.
  • · Людям похилого віку доцільно буде взяти з собою палицю з гумовим наконечником або шипом.
  • · Звільніть руки від речей. Сумку оберіть з плечовим ремінцем, ідеальним варіантом може стати рюкзак.
  • · Вагітним жінкам прогулянок в «слизькі» дні краще уникати, а при необхідності обов’язково взяти з собою супроводжуючого.
  • · Не поспішайте! Йти бажано як можна повільніше, як би трохи ковзаючи, немов на маленьких лижах Ковзати по льоду спеціально не варто - це збільшує обмерзання підошви. Пам'ятайте, чим швидше крок, тим більше ризик впасти.
  • · Якщо відчуваєте, що втратили рівновагу – спробуйте сісти - це найбільш реальний шанс втриматися на ногах, або принаймні ви зменшите висоту падіння.
  • · Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не лише падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.
  • · Не прогулюйтесь з самого краю проїжджої частини дороги.
  • · Якщо Ви все ж таки впали, та після цього відчули будь який дискомфорт або погіршилося самопочуття, обов’язково зверніться до лікарні, щоб запобігти виникненню ускладнень. 

Ще одним «сюрпризом» зими є бурульки та великі скупчення снігу на покрівлях. Падіння бурульок та снігових «шапок» становить загрозу як пішоходам так і автовласникам. Особлива небезпека полягає в тому, що дивлячись під ноги, чи вперед себе ми забуваємо подивитися вгору, не відчуваючи звідти загрози.

Щоб не постраждати від крижаних бурульок слід бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. По можливості необхідно триматись на відстані 2-3 метра від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев, а в місцях їх відсутності самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків. Оглядайте козирки під’їздів, магазинів та будівель перш ніж до них зайти.

Будьте обачні, бережіть своє здоров’я!