Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Пам’ятаймо героїв Крут

Слава, слава Україні і її народу,

Що своїм життям безцінним захищав свободу,

Що довідну самостійність розумом відстояв,-

Тричі слава Україні і її героям.

29 січня – День пам’яті героїв Крут. Саме там, на залізничній станції Крути у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією та 300-ми київськими студентами, які захищали підступи до Києва. Крути стали початком нової доби в історії України.

Заклади освіти Саксаганського району організували проведення заходів, присвячених пам’яті героїв Крут, Криворізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 70 - не виняток. Учні 8 класу разом з класним керівником Росою Д.В. та педагогом-організатором Яременко О.І. в актовій залі провели тематичний захід для учнів старших класів, що передбачав короткий екскурс в історію, інсценізацію покладання квітів до меморіалу та запалення свічок пам’яті, показ документального фільму. Для решти бажаючих фільм «Крути» 2019 року демонструвався після уроків в актовій залі.

У Криворізькій загальноосвітній школі № 122 проведено низку уроків – реквіємів «На Аскольдовій могилі- український цвіт», «Пам’ятаймо героїв Крут», «Перші українські кіборги», присвячених героям-юнакам, які віддали своє життя за незалежність нашої держави. Інтерв’ювання учнів, яке тривало під час перерв,  показало рівень знань дітей про трагічні події  далекого 1918 року. Бібліотекар школи оформила тематичну поличку «Крути – наш шлях кривавий від рабства душі - до Держави».

Крути, без сумніву, були, є і будуть завдяки героїзму молодих студентів, однією з героїчних сторінок нашої історії. Пам’ятаймо героїв Крут!