Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Політ першої бджілки до квітки – то початок медового року!

   З 16 серпня по 18 серпні 2014 року у Саксаганському районі міста Кривого Рогу пройшов IV Криворізький міський фестиваль меду.

   На три дні наше рідне місто гостинно розкрило свої двері для самих найкращих пасічників та бджолярів зі всієї України, щоб представити мешканцям та гостям Кривого Рогу величезний вибір різних сортів меду та численну продукцію бджільництва – прополіс, квітковий пилок, маточне та трутневе молочко, віск – увесь асортимент корисної для здоров’я бджолиної продукції.

   Фестиваль меду - традиційне свято, на яке з'їжджаються пасічники та народні умільці. Завжди  це свято характеризується масою позитивних емоцій. Тут  представлені  найкращі сорти меду та медової продукції України, тут можна ознайомитися з тонкощами виробництва меду.

   «Тяжкою є праця, та солодким – мед»   - це народне прислів’я яскраво ха-рактеризує тяжку працю основних трудівниць – бджілок. Бджоли одні з найдавніших комах на землі, вони набагато старше людини. І з самої появи людини на землі - бджоли приносили йому користь. Це загадкові високо-організовані, соціальні комахи. А вироблений ними мед дуже корисний і смачний продукт.

   Мед – ця речовина, яка виробляється бджолами з нектару. Його склад давно відомий, але усе ще повністю не вивчений. Якщо ви запитаєте  знавців, вам дадуть наступну відповідь: мед містить більш 500 компонентів, необхідних людині. У складі вуглеводів меду втримується аж 25 видів цукру. Ці речовини забезпечують людей енергією, підтримують тонус організму, виводять токсини. Цілющі властивості меду пояснюються його унікальним складом. У меді міститься більше 300 речовин, у тому числі 30 мікроелементів (залізо, йод, марганець, мідь, цинк та інші), які необхідні нашому організму для нормаль-ного протікання захисних реакцій.

   Мед також містить ферменти, органічні кислоти і вітаміни, що робить його ні з чим не порівнянним джерелом корисних речовин. До властивостей

меду також можна віднести його калорійність. Цей показник у меду досить високий – 315 - 335 Ккал в залежності від сорту. Тим не менш, мед - продукт дієтичний, він абсолютно стерильний продукт і має антибактеріальні властивості, вони забезпечуються вмістом в меді інгібіну (ферменту, що виробляється бджолами при заготівлі меду), а також фітонцидів рослин. Але до кінця секрет консервації меду досі не розшифрований, мед не тільки сам зберігається практично вічно, але і прекрасно зберігає інші продукти, наприклад маточне молочко.

   Корисні властивості меду воістину невичерпні: він підвищує імунітет, лікує від застуди, допомагає серцю і кровоносній системі (особливо гречаний і каштановий сорти), покращує роботу травної системи (соняшниковий, донниковий сорти), заспокоює нервову систему, підвищує гостроту та інше.

   Починають збирати мед з першим весняним теплом. З’являються перші квіти, приманюють до себе бджіл. Цікавий факт: весняний мед дуже рідко забирають із вуликів, адже він потрібний для прокорму молодих бджіл. Маленькі бджілки їдять перший мед, що вважається самим корисним, набираються сил. У майбутньому вони славно попрацюють на благо свого хазяїна – керуючого пасікою.

   IV Криворізький міський фестиваль меду – одне із найяскравіших та незабутніх свят, які проводяться у районі. Фестиваль меду мав багато цікавих розинок: у парку імені Артема, на головній алеї, була розташована творча виставка «Алея народних умільців», відбулося представлення воскової свічки вагою 75 кг. Це унікальний витвір народного мистецтва, який викликає захоплення та повагу до авторів цього шедеврального експонату. Автор ідеї створення цієї унікальної свічки – голова товариства «Травневий мед» Олег Варешко, виливав свічку відомий криворізький пасічник Олександр Карауш, фігурна різьба Олега Голубенка. Бричку в українському стилі виготовили брати - червонодеревники Вадим і Віктор Репіни.

   На фестивалі пройшло освячення меду та дарів ланів України. Оргкомітет фестивалю передав освячений мед в зону проведення антитерористичної операції на схід України, солдатам, героям, самовідданим і вірним захисникам нашої рідної землі.

Великою була і географія фестивалю меду – у ньому брали участь практично, усі регіони України. Це Кіровоград, Полтава, Херсон, Одеса, Дніпропетровськ, Кривий Ріг та багато - багато інших обласних та районних центрів нашої країни.

   Від щирого серця ми бажаємо бджолярам, пасічникам, народним умільцям наснаги та щасливих трудових буднів, аби у наступному році неодмінно знов зустрітися!