Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про доступність закладів освіти для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Державою гарантовано забезпечення рівного доступу до освіти без дискримінації за будь-якими ознаками, у тому числі за ознакою інвалідності.

Відповідно частини 6, 7 статті 20 Закону України «Про освіту» будівлі, споруди та приміщення закладів освіти повинні відповідати вимогам доступності  відповідно з державними будівельними нормами і стандартами.

З 1 квітня 2019 року набрали чинності нові державні будівельні норми ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30 листопада 2018 року № 327. У них наведені всі необхідні технічні характеристики для влаштування елементів доступності для осіб з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, інтелектуального розвитку та інших маломобільних груп населення. Зокрема в документі йдеться про забезпечення:

пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіо покажчиків для людей з порушеннями зору;

дублювання важливої звукової інформації текстами, організації перекладу жестовою мовою, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.

Відділом освіти питання забезпечення безперешкодного доступу осіб з особливими освітніми потребами взято на контроль та враховується під час проведення капітальних ремонтів будівель для забезпечення доступності осіб з інвалідністю відповідно до державних стандартів.

Криворізьку гімназію № 58 Криворізької міської ради забезпечено безперешкодним доступом до будівлі, приміщень першого поверху та санітарної кімнати відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів – ДБН В.2.2-40:2018. 

Завершились роботи по влаштуванню пандусу до найпростішого укриття в комунальному закладі «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Довіра» Криворізької міської ради.

Два заклади освіти району, Криворізький ліцей № 119 Криворізької міської ради та комунальний позашкільний навчальний заклад «Дитячо-юнацька спортивна школа № 10» Криворізької міської ради, оснащені сходовим підйомником для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. До кінця 2024 року заплановано забезпечити сходовими підйомниками ще 19 закладів загальної середньої освіти району, 1 багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр та 1 заклад позашкільної освіти.