Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах Саксаганського району за 2015 рік

   Управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради повідомляє, що протягом 2015 року на підприємствах району відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі обліковано 22 випадки виробничого травматизму, в тому числі два випадки (КП «Швидкісний трамвай», КП «Криворізька муніципальна гвардія»), які сталися в ІV кварталі 2014 року, проте акти були затверджені в лютому 2015 року.

   Фактично протягом 2015 року сталося, розслідувано і взято на облік 20 нещасних випадків виробничого травматизму, під час яких постраждало 20 працівників.

   Групових нещасних випадків та випадків зі смертельним наслідком у звітному періоді не зареєстровано, у той час як у 2014 році сталося по одному випадку – один зі смертельним наслідком та один груповий нещасний випадок.

   Аналіз стану виробничого травматизму на підприємствах району за 2015 рік у порівнянні з 2014 роком показав, що загальний рівень травматизму збільшився на два випадки (20 випадків проти 18 відповідно) або на 11%.

   Найбільша кількість випадків виробничого травматизму зареєстрована на підприємствах промисловості (ПрАТ «Криворізький завод гірничого обладнання, ДП «Кривбаспромводопостачання», ТОВ «Промремонт») – 11 випадків або 55 % від загальної їх кількості. 

   У звітному періоді внаслідок травм втрачено 1102 дні працездатності, матеріальні наслідки склали 195,6 тис. грн.

   Причинами випадків виробничого травматизму стали невиконання вимог інструкції з охорони праці – 50 % (10 випадків), травмування внаслідок протиправних дій інших осіб – 20 % (чотири випадки) та інші.

   Основними видами подій, що призвели до настання нещасних випадків є дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються – 40 % (вісім випадків), навмисна травма, заподіяна іншою особою – 20 % (чотири випадки) та інші.

Згідно з аналізом професійних захворювань протягом 2015 року  відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі обліковано 10 випадків професійних захворювань, у тому числі один випадок у ТОВ «Промремонт», остаточний діагноз по якому було встановлено в ІІ півріччі 2014 року.

   Фактично протягом 2015 року зареєстровано дев’ять випадків професійних захворювань у працівників підприємств району, які мають шкідливі умови праці, з них чотири – в ТОВ «Промремонт» та чотири – в ПрАТ «Криворізький завод гірничого обладнання». Рівень профзахворювань у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшився на один випадок (дев’ять випадків проти восьми відповідно).

Серед випадків професійних захворювань, які зареєстровано у працівників переважають по 45 % (чотири випадки) – віброхвороба та пиловий бронхіт.