Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Що робити власникам державних актів на землю «старого зразка»

Існує досить чітка хронологія  періодів реєстрації документів на земельні ділянки:

I період : з 1993 - го по 2003 рік ( Державні акти червоного кольору). Ці акти не були внесені у загальну базу Державного земельного кадастру, яка була запроваджена у 2002 - му році. Таким земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера;

II період : з 2003 по 2009-й рік ( Державні акти зеленого кольору). В держактах вже зазначався кадатровий номер земельних ділянок, але по ряду причин частина інформації не була надана в базу ДЗК;

III період : з 2009-го року по 2012 р. (Державні акти синього кольору). Держакти, які видавались в цей період, є оновленими зразками, які створенні відповідно до вимог діючого законодавства. Вони внесені у систему ДЗК, межі зведені, інформація щодо права власності охороняється законом. Такі ділянки можна використовувати відповідно до їх цільового призначення.

Статтею 58 Конституції України визначається, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі. Отже, державні акти на сьогодні чинні. Однак, земельними ділянками не можна розпоряджатися, доки не буде отриманий кадастровий номер.

Відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр»  кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

За відсутності  кадастрового номера власник ділянки фактично не має права  здійснювати правочини: дарувати, продавати, здавати в оренду, використовувати як заставу в банку тощо.

Відсутність кадастрового номеру у земельної ділянки свідчить ще про один факт. Він полягає у тому, що відомості про таку ділянку не внесені до Державного реєстру земель. Це означає, що на картографічних матеріалах Державного реєстру земель відсутнє позначення навності такої ділянки на відповідній території.

Отже, аби отримати кадастровий номер власникам земельних ділянок, право власності на які посвідчено Державним актом без зазначення кадастрового номера,  варто  звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Така послуга надається на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником документації із землеустрою.

На підставі розробленої технічної документації державний кадастровий реєстратор вносить земельну ділянку до державного земельного кадастру та здійснює присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Виконання вказаних вище дій підтверджує виданий реєстратором витяг з Державного земельного кадастру. Зазначений витяг разом із державним актом будуть засвідчувати право власності на земельну ділянку.