Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Забезпечення права дітей на виховання в родинному колі

23 травня 2019 року на базі Криворізького міського центру зайнятості, службою у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради для працівників районних служб у справах дітей міста Кривий ріг проведено семінар на тему: «Забезпечення права дітей на виховання в родинному колі».

В заході взяли участь начальник служби у справах дітей виконкому Криворізької міської ради, представник Першого Криворізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, суддя Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу, який проаналізував судову практику з питань щодо збереження біологічної сім’ї, директор Криворізького міськрайонного центру зайнятості проінформував про стан ринку праці міста та заходи центру зайнятості щодо сприяння працевлаштування молодих батьків.

Семінар відбувся з метою покращення та скоординованості роботи щодо реалізації права дітей на виховання в сімейному оточені.

Зараз проблема сирітства є найголовнішою проблемою в усьому світі, бо діти – наше майбутнє.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім‘я.

Усі державні та суспільні інституції мають підтримувати зусилля батьків або осіб, які їх замінюють щодо підтримання виховного потенціалу.

Право дитини на піклування з боку батьків може бути реалізоване лише за умови добровільного і належного виконання батьками своїх обов’язків.

Суд може позбавити батьківських прав батька або матір, стягнути з них аліменти, засудити їх за ухилення від сплати, але примусити батьків піклуватися про своїх дітей неможливо.

У таких випадках про долю дітей піклується держава в особі судів, служби у справах дітей, центрів соціальних служб та інших служб.

Відповідно до міжнародних норм утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема Конвенції ООН про права дитини, сімейне середовище є найбільш бажаним та сприятливим для їхнього розвитку.

В європейських країнах роблять так, щоб соціальні послуги та соціальна допомога були максимально наближеними до громади, щоб дитина з родини не випадала, діти були з мамою – все роблять для того, щоб зберегти сім’ю. В разі неможливості знайти рішення в інтересах дитини: усиновлення, опіка, прийом-батьки або батьки вихователі.

Наша задача обрати нові форми та методи надання комплексної індивідуальної соціальної допомоги сім'ям з дітьми та дітям, які залишилися без батьківського піклування, залежно від індивідуальних потреб.

На сьогоднішній день в Саксаганському районі 21 тис. 402 дитини.

На обліку СЖО перебуває 88 дітей з 45 сімей. Це п’ята позиція по місту по кількості дітей зазначеної категорії.

На первинному обліку у службі у справах дітей перебуває 291 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В сім’ях громадян виховується 206 із зазначеної категорії, в інтернатних закладах - 25 дітей. Станом насьогодні функціонує 3 прийомні сім’ї, де виховується 10 дітей, 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 4 дітей.

Якщо у Вас виникло бажання взяти у свою сімю на виховання дитину, яка залишилася без батьківського піклування, Ви можете звернутися до служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради за телефоном: 94 82 08 або за адресою: вул. Володимира Великого, 32.