Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Перерахунок пенсій з 1 травня 2017 року

Законом України “Про державний бюджет України на 2017 рік” з 01. 05. 2017 підвищено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність до 1312 грн.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму органами Пенсійного фонду України здійснено перерахунок пенсій, обчислених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а також надбавок, доплат і підвищень до пенсій, розміри яких визначаються виходячи з прожиткового мінімуму. Перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж здійснюється пенсіонерам, які не працюють.

Після звільнення пенсіонера з роботи, пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення.

У разі, якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого страхового стажу та заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, до пенсії встановлюється доплати до рівня цього прожиткового мінімуму.

Якщо особа не набула повного страхового стажу, то розмір її пенсії визначають пропорційно наявному стажу, виходячи із зазначеного прожиткового мінімуму.

Якщо ж особа має більше страхового стажу, до її пенсії встановлюється доплата за понаднормативний стаж, яка визначається виходячи із розміру пенсії, обчисленої з урахуванням набутого стажу та заробітку, але не більше як із розміру мінімальної пенсії за віком.

Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” передбачено додаткові гарантії особам, які мають шахтарський стаж: 15 років – чоловіки  та 7,5 років – жінки. Якщо розмір їхньої пенсії не досягає 3-х  мінімальних пенсій за віком, до пенсії встановлюється доплата до цього рівня.

Таким чином, з 1 травня 2017 року мінімальна пенсія непрацюючим шахтарям не може бути меншою ніж 3936 грн. (1312 грн.х3).

Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність провадиться перерахунок, незалежно від факту роботи:

- пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;

- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;

- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;

- підвищень, передбачених Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

- підвищень, передбачених Законом України “Про жертви нацистських переслідувань”;

- мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЄС, щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

- щомісячної державної адресної допомоги на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

З 01. 05. 2017 проведено перерахунок надбавки, призначеної відповідно до Закону України “Про донорство крові та її компонентів” виходячи із розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць – 1624 грн.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. С. Перовської, 16 А, каб. № 215, телефон 64–30–52.