Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Великдень

Великдень - дуже важливе свято. Його історія сягає сивої давнини.

У 2021 році свято Великодня припадає на 2 травня.

До православного Великодня готуються протягом 7 тижнів, які також називають Седмицями, і супроводжуються вони Великим Постом. Саме стільки часу, згідно з Біблією, Ісус провів у пустелі. Останній тиждень перед Великоднем - найурочистіший, і знаменується багатьма древніми традиціями. Його називають Страсною Седмицею або Великим тижнем. Кожен із 7 днів тут чимось вирізняється, і найбільш важливими перед неділею є Чистий четвер та Страсна п’ятниця.

Великдень або Воскресіння Христове, Паска - святковий день. Тож усі обмеження Страсної Седмиці втрачають силу. Ті, хто постував, можуть розговлятися (перша скоромна трапеза після посту). Звісно, бажано цей день присвятити радості та відпочинку з приводу великого свята, але якщо праця є необхідною, вона не заборонена. Цього дня не можна перебувати в печалі, злитися, ображатися чи сваритися з близькими.

Стародавні звичаї Великодня:

1. Найвідоміший звичай, знайомий усім з дитинства: на вітання «Христос воскрес!» слід відповідати «Воістину воскрес!».

2. Звичай купання у неділю зі сріблом чи золотом - це мало забезпечити достаток і багатство.

3. Дівчата у великодній тиждень вмивалися водою з крашанки, аби бути рум’яними, та ставали ногою на сокиру, щоб бути міцними.

4. Аби руки не пітніли, на Великдень не брали до рук солі.

5. Вважалося, що великодня писанка чи крашанка може полегшити будь-яку хворобу та напасть. Яйцем можна викатати хворого по тілу. Також до кінця свят не викидали шкаралупки цих яєць.

Нині Великдень - це не просто релігійне свято, це культурна спадщина нашого народу, яскрава і неповторна.

Шановні мешканці Саксаганського району нагадуємо вам, що всі пасхальні богослужіння будуть проводитися обмежено. Такі заходи вимушені через недопущення масового скупчення людей та зменшення ризику інфікування коронавірусною інфекцією, тож просимо вас поставитись відповідально до заходів безпеки та залишатися вдома.

Лікарі вкотре закликають: не варто нехтувати власною безпекою і безпекою своїх близьких! Якщо щорічно кожен з нас звик святити великодній кошик в храмі, в цьому році знову відмовляємося від цієї традиції, щоб зберегти здоров’я.  Подивіться пасхальну службу вдома по телевізору.  Залишайтеся вдома і зустрічайте Великдень самостійно.

Тож нехай світле свято Христового Воскресіння наповнить ваші домівки теплом та затишком, додасть наснаги та віри в краще майбутнє, наповнить добром серця та примножить кращі миті життя!

Зі святом, дорогі саксаганці!

Христос Воскрес!