Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Новорічні шахраї

Фальшиві благодійники

Найбільш популярним способом незаконно збагатитися в період свят є уявна благодійність. Аферисти оголошують про збір коштів на допомогу людям з інвалідністю або дітям-сиротам. При цьому надають лише реквізити для переказу коштів. Люди, готові допомогти, переказують гроші. Але до дітей чи інвалідів кошти так і не доходять, натомість гаманці шахраїв наповнюються.

Якщо ви хочете зробити добру справу, то довіряйте лише волонтерам офіційних установ та благодійних фондів, які надають підтверджуючі документи.

Онлайн шахраї

Водночас, напередодні новорічних свят активно поширюється розсилання спаму та вірусна реклама. Однак далеко не завжди така реклама допоможе вам знайти потрібний товар, адже перехід за посиланнями може загрожувати серйозними фінансовими втратами. Найбільш уразливими є електронні та карткові рахунки, пов'язані з вашими обліковими записами в соціальних мережах.

Схема працює так: вам надходить лист від шахраїв, ви його відкриваєте, на комп'ютер автоматично завантажується шкідлива програма, яка здатна розпізнати паролі від банківських онлайн-сервісів. Шахраї, дізнавшись вашу приватну інформацію, знімають гроші з карти. Так само можна зламати сторінку в соціальній мережі і почати розсилати повідомлення з проханням дати певну суму грошей у борг.

Фейкові аніматори

Зазвичай, щоб зробити сюрприз своїм дітям, додому запрошують Діда Мороза. Однак і тут можна зустріти шахраїв. Найчастіше схема працює так: ви домовляєтесь про послугу та надаєте передоплату, а в зазначений день до вас можуть взагалі не прийти. Так діють компанії одноденки.

Також шахраї в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки можуть ходити по домам, і їхня головна мета – потрапити в оселю. Поки Дід Мороз розважає господарів та відволікає увагу, Снігуронька може вийти до другої кімнати, на кухню чи у ванну, і, як наслідок, із будинку зникають цінні речі.

Загалом схем Новорічного обману шахраями – безліч. Щоб уберегтися від неприємних сюрпризів напередодні свят:

  • не переходьте за дивними посиланнями та не відгукуйтесь на сумнівну рекламу;
  • не розголошуйте свої персональні дані;
  • не перераховуйте гроші на рахунки невідомих раніше волонтерів та благодійних фондів, перш ніж допомогти – обов'язково попередньо перевірте репутацію;
  • не пускайте додому сторонніх людей;
  • домовляйтесь про послуги святкових аніматорів лише з перевіреними компаніями;
  • не приймайте частування та напої від сторонніх людей на вулиці.

Такі прості речі допоможуть вам зберегти свої гроші і не зіпсувати свято.

Зазначимо, що подібні шахрайства трапляються мало не щодня. Лише за останні два дні понад 70 тисяч гривень втратили троє харків'ян через аферу із банківськими картками. Двоє постраждалих повідомили свої особисті дані невідомим, які нібито «допомагали» розблокувати їхні банківські картки. Ще один постраждалий хотів продати автомобільні диски та залишився без своїх заощаджень.