Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Несвоєчасна реєстрація, скільки це коштує і чому

Придбання власного нового житла це велика подія для кожного, особливо, якщо помешкання було орендоване, іноземець нарешті отримав посвідку на тимчасове проживання або посвідку на постійне проживання в Україні, знайти потрібний варіант не завжди виходить швидко.

Для громадян України при знятті з попереднього місця реєстрації потрібно пам’ятати, що згідно  з  Постановою  Кабінету  Міністрів  України  від 02.03.2016 № 207 “Про затвердження Правил реєстрації місця проживання”, п.4  громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Послуга реєстрації місця проживання передбачає сплату адміністративного збору.

Для розрахунку застосовується заробітна плата у розмірі 1600 гривень.

Таким чином, особам, які бажатимуть здійснити реєстрацію місця проживання доведеться сплатити адміністративний збір у сумі:

- 13,60 грн. (0,0085 мінімальної заробітної плати) — у разі звернення особи протягом встановленого строку;

- 40,80 грн. (0,0255 мінімальної заробітної плати) — у разі звернення особи з порушенням встановленого строку.

Згідно з кодексом України про адміністративні правопорушення, стаття 197, п. 1: проживання громадян, без реєстрації місця проживання - тягнуть за собою попередження.    

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 грн).

Отже, планувати свою реєстрацію потрібно за можливістю заздалегіть.