Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

50 років на захисті держави і громадян

          30 вересня 2016 року військова частина 3011, що розташована на території Саксаганського району по вулиці Володимира Великого (Мелешкіна) відзначатиме 50 років від дня свого заснування.

          Сьогодні вч 3011 входить до складу Національної гвардії України, але більшість мешканців міста пам’ятає її, як структурний підрозділ Внутрішніх військ України. Насправді між першими і другими суттєвих відмінностей у функціональних обов’язках немає. Службово-бойова діяльність це загальне визначення, яке відбиває характер діяльності таких військових частин. Помилково, більшість населення сприймає цю структуру, як частину збройних сил, або як міліціонерів. Але, на відміну від Збройних сил, призначенням яких є ведення бойових дій лише у військовий час, а у мирний – здійснення заходів підготовки до бойових дій, Внутрішні війська та Національна гвардія у мирний час здійснюють службову діяльність у плановому регулярному порядку. За великим рахунком це державний орган правопорядку.

          Історія військової частини 3011 розпочалася у 1966 році. І за весь цей час військова частина пройшла славний бойовий шлях від батальйону до бригади внутрішніх військ МВС України, що входить до складу Управління Центрального Територіального командування та на теперішній час Національної гвардії України.

          У період Радянської України внутрішні війська пройшли непростий багаторічний шлях формування. За цей час вони неодноразово змінювали свою назву та входили до складу різних державних структур. Але, навіть перейменування не змінює ролі та призначення даної військової частини у житті Криворіжжя та України в цілому. Адже основне і почесне завдання військового – це забезпечення нашого з Вами спокою та мирного існування. Протягом всього існування військової частини 3011 за її участі та сприяння відбулось багато визначних подій для нашої держави.

          Історія показує, що при виникненні складних політичних ситуацій, стихійних негараздах саме на внутрішні війська покладаються найважчі випробування щодо забезпечення миру та правопорядку в державі. Виключенням не є і вч 3011. Протягом 25 років військовослужбовці цієї частини побували в найгарячіших точках Радянського Союзу. Особливо слід відзначити 80-ті роки – період загострення суспільно-політичних та етнічних ситуацій:

- 1986 рік – участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

- 1987 рік – участь у виконанні службово-бойових завдань в Криму (м. Сімферополь).

- 1988 рік – виконання службово-бойових завдань у Вірменії (м. Єреван) та Криму (м. Білогорськ, Феодосія, Керч).

- 1989 рік – виконання службових завдань в Грузії (Абхазія: Сухумі, Гагри, Гудаута).

- 1990 рік – виконання спеціальних завдань Радянського уряду в м. Баку.

- 1992 року на військових в/ч 4106 (3011) було покладено виконання завдань з охорони громадського порядку на кордоні України з Молдовою.

          Цікаво також буде дізнатися, що у 1980 році саме військовій частині 3011 було довірено виконання завдання по охороні громадського порядку при проведенні Олімпійських ігор.

          Можна відмітити і несення служби з охорони громадського порядку 1995 року в Криму (Феодосія, Білогірськ, Планерське).

          У 1998 році забезпечення громадського порядку при проведенні виборів до Верховної Ради України на території Республіки Крим.

          1999 - виконання службового завдання з охорони громадського порядку в місті Сімферополь.

          2000 - 2001 виконання завдань служби з охорони громадського порядку під час візиту Президента України до Дніпропетровська, трьохсторонньої зустрічі Президентів України, Литви та Польщі.

          2001 - 2002 - участь в охороні трубопроводу «Полтавагазвидобування» в Полтавській області.

          2002 рік - виконання завдань з охорони громадського порядку в  м. Києві та м. Запоріжжі.

          2003 рік - виконання завдань служби з охорони громадського порядку під час проведення футбольного матчу кубку УЕФА в м. Дніпропетровськ.

          2004 рік - забезпечення безпеки та охорона громадського порядку під час перебування  в м. Кривий Ріг Прем’єр - міністра України.

          Сьогодні бійці військові в/ч 3011 не тільки охороняють громадський порядок на вулицях Кривого Рогу, а й несуть службу в АТО.

 

          І це лише маленька частина тих завдань, які були покладені на військових в/ч 3011 за певний період, лише хронологічне зображення визначних подій в існуванні військової частини. А скільки зусиль покладено на щоденне сумлінне та бездоганне виконання військовими свого об’язку перед нашою державою, перед нами - громадянами цієї держави. Щоб з гордістю нести почесне звання військового Національної Гвардії України. Що й не дивно, адже захищати нашу Батьківщину, сумлінно та старанно кожного дня виконувати свій службовий обов’язок можуть лише найкращі.