Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про земельні спори

          Земельні спори – це різновид конфлікту, що виникає у зв’язку з порушенням прав та законних інтересів власників землі, землекористувачів та інших суб’єктів земельного законодавства, які є учасниками земельних правовідносин. Тобто, земельне законодавство не тільки проголошує необ-хідність толерантних стосунків між власниками та землекористувачами земельних ділянок, які роз’єднані лише межею, а й встановлює юридичний обов’язок не створювати перепони при використанні наданої їм земельної ділянки, на шляху використання земельної ділянки сусідами. При цьому важливо підкреслити те, що зазначені перепони не повинні створюватися на шляху використання земельних ділянок за цільовим призначенням. Стаття 103 зобов’язує власників та землекористувачів сусідніх земельних ділянок співпрацювати в процесі експлуатації наданих їм земельних ділянок, метою якої є забезпечення ефективного використання та охорони земель, покращення їх виробничих спроможностей.

 

         Різновиди конфліктів визначені статтями 104-109 Земельного кодексу України, а саме: конфлікти із-за незручностей у використанні земельних ділянок, конфлікти, пов’язані з використанням дерев, які стоять на межі земельних ділянок, конфлікти, пов’язані з межами земельних ділянок, суперечки, пов’язані з порушенням однією стороною будівельних норм та правил при здійсненні самочинного будівництва житлових будинків, гаражів, господарських споруд тощо, конфлікти, пов’язані з оформленням правовстановлюючих документів на землю.

         Одним з найнеприємніших моментів для власників земельних ділянок є «війна» із сусідами за межу. Судова тяганина триває роками, забирає безліч часу, та й кошти.

         Що можуть зробити органи місцевого самоврядування, щоб вберегти землекористувачів від такої перспективи.

         Виконкоми районних у місті рад розглядають земельні спори відносно меж земельних ділянок індивідуальної житлової забудови, що перебувають у власності або користуванні громадян, та додержання громадянами індивідуальної житлової забудови правил добросусідства згідно з повноваженнями, делегованими рішенням Криворізької міської ради від 31. 03. 2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів».

         У Саксаганському районі діє відповідна комісія, яка може примирити сусідів, не доводячи справу до суду. Представники комісії вирушають на місце між сусідського конфлікту.

         Слід зазначити, що вказана комісія згідно із Земельним кодексом України, має повноваження розв’язувати земельні суперечки, однак її рішення не мають такої ваги, як судові приписи. Вони мають лише рекомендаційний характер. Проте, якщо сусіди не мають наміру витрачати роки свого життя та чималі кошти на судову тяганину, земельна комісія може допомогти владнати конфлікт на межі.