Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

150-річний ювілей від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського

 

“Я хочу жити, щоб працювати,

страждати і боротись разом з вами”.

М. Грушевський

 

          У кожного народу є свої історичні постаті першої величини. До таких велетнів української культури, політичної думки останніх двох століть, безперечно, належить Михайло Грушевський.

 

          Михайло Грушевський був видатним організатором наукової справи на Україні, як політик пройшов шлях від засновника національно – демократичної партії до творця засад української незалежної держави.

          Цього року Україна святкує 150-річний ювілей від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського, який 98 років тому проголосив народження нової європейської держави – Української Народної республіки, і був обраний її першим президентом.

          Для України він дав надзвичайно багато: розвинув українську науку до європейського рівня, поширив нові ідеї державності, наблизив нас до західної культури і надихнув громадянство новим духом, новим життям. Існує поширена думка серед істориків про те, що «Шевченко пробудив народ, а Грушевський тому народові дав сильні крила для відродження суверенної держави».