Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Відмінності реєстрації місця проживання власника/співласника житла та особи, яка не є власником житла

Відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, громадяни  зобов’язані протягом тридцяти 30-ти календарних днів після зняття з реєстрації зареєструвати своє нове місце проживання.  Однією з підстав для отримання нової реєстрації є згода власників чи співвласників житла.

У багатьох виникає питання – хто такі власники/співвласники житла та яка різниця при реєстрації нового місця проживання власника житла  та особи, яка хоче зареєструватися за даною адресою.

Власник/співвласник житла – це особа/особи, яка набула право власності  на житло та має право на   володіння, користування і розпоряджання житлом особисто або разом з іншими особами. 

Підставою для реєстрації місця проживання заявника за зазначеною адресою є ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, свідоцтво про право на спадщину,  договір довічного утримання, договір міни, договір купівлі-продажу, рішення суду, що набрало законної сили та інші.

Особі, яка бажає зареєструватися за місцем проживання, де вона є власником чи співвласником житла  непотрібна згода інших співвласників, при цьому необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу та підтверджують право власності на житло, до якого буде здійснена реєстрація.

У разі, якщо таких документів немає, реєстрація здійснюється  тільки за згодою власника/співвласників житла під час подання заяви. Якщо власник/співвласники нерухомості не має можливості особисто надати згоду на реєстрацію місця проживання в своєму житлі, законодавством передбачена можливість звернення законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку.

Зверніть увагу! Що дані вимоги не відносяться до реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років.                                                                                                                                                                                                                                       

Замовити послугу з   питань    реєстрації   чи    зняття  з реєстрації місця проживання  або проконсультуватися  Ви можете:

- за телефоном 097-768-48-83, (0564) 94-82-15 щоденно (окрім суботи та неділі) з  08.00  - 16.30 (перерва 12.30-13.00);

 - [email protected],;

 - skype: [email protected].;

 - на нашій сторінці у соціальній інтернет-мережі Facebook/Відділ реєстрації місця проживання громадян.

Задля Вашої безпеки відділ реєстрації місця проживання громадян   вживає всі заходи, пов’язані  із попередженням розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19  під час прийому громадян.