Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

То яким він буде, перший день літа 2020?

День захисту дітей бере свій початок з 1 червня 1925 року. Саме цього дня відбулося дві події, які і стали визначальними при виборі дати свята: в Женеві відбулася перша міжнародна конференція, під час якої обговорювалися проблеми дітей, а генконсул Китаю в Сан-Франциско зібрав у місті групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе - свято, яке символізує початок літа.

Офіційно Міжнародний день захисту дітей засновано в 1949 році. Саме тоді у Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було ухвалено рішення заснувати міжнародний День захисту дітей. Це було зумовлено тим, що після Другої світової війни багато неповнолітніх по всьому світу залишилися сиротами, без даху над головою, їжі і з різними захворюваннями.

Відзначати свято почали з 1950 року, тоді урочисті заходи відбулися в 51 країні. А вже в 1989 році ООН представила Конвенцію з прав дитини.

Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини в 1991 році, проте відзначати свято почала з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу «Про день захисту дітей». У нашій країні це свято не є вихідним днем, окрім випадків, коли День захисту дітей припадає на суботу або неділю.

Цікаво, що з 2013 року за ініціативою ООН цього дня відзначають ще одне сімейне свято – Всесвітній день батьків. А з 2001 року (за пропозицією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН) відзначається також Всесвітній день молока.

У день захисту дітей у багатьох країнах відбуваються мітинги, автопробіги і молебні проти абортів. 1 червня також масово збирають гроші на лікування онкохворих дітей. Цього дня світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство, проводить освітні кампанії для дітей з інформацією про те, куди вони можуть звернутися у разі утиску їхніх прав.

Але попри всю серйозність цієї дати, свято не обходиться і без розважальної складової.

В Україні, зазвичай, цього дня відбуваються різноманітні заходи та благодійні акції, концерти, змагання, конкурси, лекції, виставки, демонстрація фільмів, виступи артистів та аніматорів.

Хоча цей рік і не такий, як будь-який попередній, все одно чудовому святу бути! Велика кількість онлайн трансляцій, дистанційних конкурсів та змагань прийшли на зміну традиційним розвагам. Тож готуємось до свята, бережемо здоров’я й пильнуємо за новинами – перший день літа буде по справжньому гарячим!

Комітет з фізичної культури та спорту вітає всіх жителів району зі святами, бажаємо чудового настрою й безтурботного життя! І щоб у наших дітей воно було саме таким, пам’ятаємо, що головний заклик більшості акцій, які проводяться цього дня в більш ніж 60 країнах світу, – тільки дорослим під силу вирішити проблеми дітей.