Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як виписати та прописати дитину без дозволу батька

Згідно з нормами чинного законодавства батьки дитини мають однакові, непорушні права займатись вихованням дитини, спілкуватись з дитиною. Бувають випадки, коли один з батьків, зловживаючи своїми правами, порушує інтереси дитини. Про один з таких випадків, а саме – як виписати та прописати дитину без дозволу батька, ми поговоримо у цій статті.

Необхідно знати, що для виписки та прописки малолітньої дитини, необхідно подавати заяву від обох батьків. Якщо заява подається матір’ю чи батьком дитини, то інший із батьків має надати нотаріально завірену згоду на виписку та прописку на нове місце проживання дитини. Згідно з п.18 Постанови КМУ від 02.03.2016 р. №2 прописка малолітньої дитини з матір’ю чи з батьком проводиться за письмовою згодою іншого з батьків.

У випадку, якщо батько (мати) не згоден на зміну місця проживання дитини, Вам необхідно:

1. звернутися до відділу реєстрації місця проживання громадян виконкому Саксаганської районної у місті ради із заявою про реєстрацію місця проживання дитини. Якщо потрібно ще й виписати дитину з попереднього місця проживання, додається заява про зняття з реєстрації місця проживання дитини;

2. отримати відмову у виписці та прописці дитини;

3. звернутися з позовом до суду.

Не надаючи згоди на виписку та прописку дитини, батько (мати) тим самим порушує права дитини та права того з батьків, з ким проживає дитина, на вільний вибір місця проживання. Згідно з чинним цивільним законодавством України місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків, або одного з них. Сімейний кодекс зазначає, що місце проживання дитини визначається за домовленістю батьків. Згідно із ч. 2 ст. 161 Сімейного кодексу України у випадку, якщо батьки не проживають разом, та не домовились із ким саме буде проживати дитина – спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.