Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Спалювати листя заборонено!

Осінь та весна – найтяжчя в екологічному сенсі пора для міст, селищ України. Восени у нас прийнято спалювати опале листя, навесні – торішню траву. В пік весняного і осіннього паління повітря в містах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів.

Статистика говорить про те, що при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, самою токсичною з яких є діоксин. Разом з листям, як правило, спалюють і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери над містом.

Крім того, в сухому листі згорають корисні комахи, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми, спалювання листя призводить до все більшого збіднення ґрунту.

Спалювання листя є порушенням ст. 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.17,18 та 42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п. 12.4.9.6 Правил благоустрою в місті Кривому Розі, затверджених рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038. Відповідальність за порушення цих норм передбачена ст. 77, 152 адміністративного кодексу України.

Якщо Ви стали свідком паління листя та сухостою Ви можете звернутися до Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровські області (тел. 102), Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області (тел. +38(056)377-27-48, +38(068)868-05-35) та повідомити відповідального чергового відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи виконкому Саксаганської районної у місті ради за телефоном (067)-501-28-10.

Але краще бути свідомим громадянином та дотримуватись діючих законів, норм і правил.