Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Відділ мистецтв бібліотеки для дорослих: привіт із минулого

Знаєте, що це таке?

Правильно, це “глазік” - прилад для індивідуального перегляду слайдів. А ось те, що в ньому можна побачити:

Так, це слайд із картиною славетної Тетяни Яблонської “Життя продовжується”, однією з тих, які надихнули Івана Драча на створення балад. На жаль, чудове подарункове видання балад із ілюстраціями художниці знищили на виході з друкарні, а саму Яблонську за цю картину зняли з усіх займаних посад. Усе це я довідалася, погугливши, і картину можна в Інтернеті побачити у значно кращій якості, ніж на цьому фото. Але ж який шарм саме в такому спогляданні: тримати в руках “глазік”, якому років більше, ніж тобі, і дивитися на слайд із шедевром українського живопису...

І кожен із нас має абсолютно безкоштовну можливість тисячі разів відчути це, адже у Відділ мистецтв ЦБ, КЗК "Міська бібліотека для дорослих",... - понад півтора десятки слайдів із творами мистецтва. І зберігаються всі вони в таких от ящичках:

А ще у відділі мистецтв є велика колекція платівок.

І навіть бобіни є. І програвачі справні, які можна побачити на цьому фото 1984 року і на яких, за словами бібліотекаря Світлани Фіалковської, усі скарби можна послухати.

Вайфаю у відділі мистецтв нема. Як і свого телефону, користуються тим, який мають “сусіди” - юнацький відділ. Натомість є у відділі мистецтв давнє, проте справне і налаштоване піаніно - на ньому грають, коли проводять мистецькі вечори тутешнього клубу “Гармонія”. Є й новіша техніка, зокрема, принтер-копір і комп, щоправда, користування ним платне з особливою по-5-хвилинною тарифікацією:

Хочеш попрацювати за компом - 5 гривень на годину, хочеш зробити копію з книжки чи журналу - гривня сторінка. А переглядати-читати журнали і книжки можна скільки завгодно безплатно. І є що. Звісно, переважна більшість книжок і журналів - ще радянські: тут і про рок-музику, і про цирк, і про балет... Є нові видання про історію одягу, взуття, про краєзнавство і міфологію... Окремо варто сказати про ноти - їх випускають надзвичайно рідко через видавничі складнощі. А у відділі мистецтв є і рідкісні видання з нотами композицій для дорослих - твори Миколи Лисенка та Євгена Станкевича, і збірки нот до дитячих пісень та мелодій.

А ще лише у відділі мистецтв можна погортати нові випуски дорогущих і красивезних журналів “Арт-клас”, “Музика”, “Пам’ятки України” та “Образ-М” - ребрендоване “Образотворче мистецтво”.

А якщо вам знадобиться якась винятково ексклюзивна мистецька інформація на зразок “рельєфу Буша” - бібліотекар Світлана Фіалковська, яка все це мені розказала і показала, увійде в режим Ctrl+F, перериє гору книжок і таки через годину зателефонує і доповість: “Це рельєфи на камені з селища Буші, що на Вінниччині, датуються першим тисячоліттям нашої ери. Знайдено в першому томі “Історії українського мистецтва”. 

Відділ мистецтв розташований на проспекті 200-річчя Кривого Рогу, 7А, на другому поверсі торговельного комплексу “Моноліт”. Відвідати його можна щодня крім неділі з 9:30 до 18:00. Тепло, затишок, а ще багато книжок із картинками і різних слайд-нюансів отримаєте гарантовано.

 

Ольга Гончар Хвостова    26 березня 2017 року