Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День пам’яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. В цей день згадуємо подвиг трьохсот національно свідомих студентів i гімназистів, які у далекому 1918 році на залізничній станції поблизу селища Крути мужньо захищали підступи до Києва від наступу більшовицьких військ.  Сказати, що бій був нерівний – не сказати нічого. Тим не менше, впродовж п’яти годин безперестанку стримували хлопці наступ московських солдат, втрачаючи молоді життя під градом куль і гранат.

У перебігу військових дій битва вирішального значення не мала, адже лише на декілька днів віддалила захоплення Києва, та у свідомості українців набула особливого значення, стала певним символом, уособленням боротьби українського народу за свободу та незалежність. Трагічна загибель студентського загону під Крутами ознаменувала собою початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.

З метою гідного вшанування пам’яті полеглих у бою героїв, у Саксаганському районі відбудеться ряд тематичних, інформаційних та культурно-мистецьких заходів. Активну участь традиційно візьмуть заклади освіти та культури району, в яких пройдуть численні виховні та інформаційні години, перегляди кінофільмів, тематичні літературні та художні виставки, уроки пам’яті тощо, присвячені героїчним подіям.

У День пам’яті Героїв Круту у всіх православних храмах нашого району відбудуться молебні за загиблими захисниками.