Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ розвитку підприємництва

Робота відділу розвитку підприємництва виконкому районної у місті ради направлена на виконання функціональних повноважень, спрямованих на розвиток споживчого ринку, забезпечення реалізації державної політики у сфері розвитку підприємництва та захисту прав споживачів, запобігання тіньовим процесам у підприємництві, соціально-економічний і правовий захист працюючих у сфері малого та середнього бізнесу.

На сьогоднішній день у Саксаганському районі зареєстровано майже десять тисяч приватних підприємців, які здійснюють діяльність у сфері торговельного обслуговування, ресторанного господарства, надання послуг та виконання робіт для населення.

За інформацією Криворізької північної об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Дніпропетровській області за січень-жовтень 2018 року до бюджету надійшло 51380,0 тис. грн. єдиного податку, планове завдання виконано на 117 %. В порівнянні з надходженнями аналогічного періоду 2017 року показники зросли на 12205,1 тис. грн.

Найвагомішим джерелом поповнення загального фонду районного у місті бюджету є акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання підакцизної групи товарів. Так, за січень-жовтень 2018 року надходження цього податку склали 27002,8 тис. грн. або 95,5% до уточненого плану. Невиконання надходжень акцизного податку пояснюється наявністю податкового боргу.

З метою вивчення думки членів територіальної громади міста про стан регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконкомом районної у місті ради щоквартально проводиться опитування 150 суб’єктів господарювання. За результатами опитування спостерігається, що рівень активності суб’єктів підприємництва у здійсненні державної регуляторної політики органами місцевого  самоврядування значно збільшився.

Для вивчення стану взаємодії бізнесу і влади, дослідження бізнес-клімату на території району, визначення законодавчих перешкод, що заважають розвитку бізнесу, щоквартально проводиться анонімне анкетування 90 суб’єктів підприємницької діяльності, які приймають участь у нарадах, семінарах, що проводяться у виконкомі. Результати анкетувань підтверджують позитивну динаміку стану та розвитку малого підприємництва в районі.  

З метою формування позитивного іміджу підприємництва з нагоди професійних свят: Дня працівників торгівлі, Дня працівників житлово- комунального господарства та побутового обслуговування, Дня підприємця та 

Дня працівника фармацевтичної галузі у виконкомі проведено урочисті прийоми голови районної у місті ради Беззубченка В. В.  За сумлінну працю, високі професійні досягнення, за особистий внесок у зміцнення економіки району, створення нових робочих місць, покращення добробуту територіальної громади кращих представників підприємництва нагороджено Грамотами виконкому Саксаганської районної у місті ради.

В районі функціонує близько 1,5 тисячі об'єктів різноманітних сфер господарювання, в тому числі 405 об'єктів роздрібної торгівлі, 62 - оптової торгівлі, 468-побутової сфери, 70 об’єктів дрібно-роздрібної торговельної мережі, 56 аптек, 11 аптечних пунктів, 51 об'єкт ресторанного сервісу, три стаціонарних ринки та функціонує  28 супер- та гіпермаркетів, 11 підприємств-товаровиробників продуктів харчування, якими за дев’ять місяців 2018 року вироблено 2118,5 тонни  продукції на суму майже 15,0 млн. грн.

Щороку підприємства-товаровиробники району приймають участь у виставці-ярмарку «Криворізькі контракти». В рамках виставки проводиться благодійна акція для багатодітних сімей - «Криворізькі контракти-багатодітним сім’ям».

Соціальна відповідальність підприємців Саксаганського району постійно сконцентрована на захисті малозабезпечених верств населення, інвалідів війни, дітей-інвалідів та онкохворих дітей.

З 2007 року в місті функціонує муніципальний проект «Найкраще-дітям» для сімей, в яких виховуються діти-інваліди та онкохворі діти. В об'єктах бізнесу надається соціальний дисконт від 3% до 20% знижки від роздрібної ціни на ліки, продовольчі та непродовольчі товари, послуги.

Учасниками зазначеного проекту є 38 суб'єктів господарювання району. Станом на 01 листопада 2018 року в районі послуги, які надаються у рамках муніципального проекту отримують 679 сімей в 49 об’єктах бізнеса. Особливим попитом користуються товари мережі аптек приватних підприємств «Гален», «Мед-сервіс», магазинів «Єва» ТОВ «Руш», «Простор» ТОВ «Стиль Д», мережа об’єктів ПАТ «Криворізький міський молокозавод  №1», гіпермаркету з продажу будівельних матеріалів «Епіцентр» ТОВ «Епіцентр К».

В Саксаганському районі мешкає 1650 ветеранів Великої Вітчизняної війни. 

У рамках соціального проекту «Зігріємо турботою ветерана» 19 інвалідів та учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни отримали соціальні картки потреб щодо забезпечення продовольчими наборами, медичними та побутовими послугами, тонометрами; дисконту у придбанні ліків, тощо.

У районі збережено торговельну мережу з обслуговування інвалідів війни, послугами якої на теперішній час користуються 182 особи вищеназваної категорії, які  мають можливість у відділах мережі роздрібної торгівлі району у рамках проекта «Зігріємо турботою ветерана» придбати хліб за попередньо погодженою ціною 5,0 грн. за буханець та 23 особи з числа постільнохворих отримують безкоштовне молоко. 

До дня захисту дітей з 2016 року у рамках соціального муніципального проекту «Кривий Ріг - місто дитячих розваг» сімома суб’єктами господарювання району організовано дітям соціальної категорії віком до 12 років, відповідно до затвердженого графіку, відвідування стаціонарних та пересувних атракціонів району.

В рамках соціального муніципального проекту «Підприємницький ворк-шоп» суб’єктами господарювання сфери побуту району надається можливість відвідування один раз на місяць  дітьми та молоддю майстер-класів. Зазначені майстер-класи проводяться в багетній майстерні фізичної особи-підприємця Богун Т. В. (пр-т. Героїв-підпільників, 36/4).

З травня 2018 року у місті запроваджено новий муніципальний проект «Криворізька гостинність». Учасниками зазначеного проекту є 12 суб’єктів господарювання району сфери розваг та відпочинку, побуту, ресторанного сервісу. У рамках проекту розповсюджуються через готелі міста «Картки гостинності» для гостей Кривого Рогу, за якою туристи, які відвідують місто, мають можливість отримувати дисконт в об’єктах.

З жовтня поточного року у рамках нового соціального проекту «Кіно без віку» суб’єктами господарювання сфери розваг та відпочинку району надається можливість відвідування людьми похилого віку кінотеатрів.

В місті активно продовжує діяти муніципальний проект «Марка якості «Криворіжжя», дія якого спрямована на задоволення попиту населення у високоякісних продуктах харчування місцевих виробників з натуральної сировини. Учасниками проекту є: кондитерський  цех  торговеельної марки  «Ідеал» ФО-П  Плахтієнко В. Т. та кондитерський дім «БоН АсортІ» ФО-П Бондаренко А. М., ПП «ЗВГ», ФО-П Нестеров А. С., з представленою продукцією підприємств.

Для подальшого розвитку муніципальних проектів у виконкомі районної у місті ради постійно проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота щодо залучення суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу району до участі у проектах.

Ринкове господарство на сьогодні відіграє значну роль в житті територіальної громади Кривого Рогу. Ринки як торговельні об'єкти забезпечують мешканців району найбільш диференційованим асортиментом товарів і послуг за цінами та якістю, що в значній мірі задовольняють попит населення.

Для насичення споживчого ринку якісною, конкурентоспроможною продукцією за стабільними цінами з початку 2018 року проведено понад 40 ярмарків з залученням безпосередніх виробників сільськогосподарської продукції та продуктів харчування. У проведенні ярмарків приймали участь місцеві товаровиробники, виробники сільськогосппродукції з Київської, Кіровог-радської областей, Криворізького, Апостолівського, Долинського, Широківського районів. Товаровиробникам надаються пріоритетні місця у достатній кількості.

21 вересня 2018 року навпроти будівлі МКЗ «ПК «Мистецький» КМР було проведено осінній ярмарок «Золота осінь», на якій було представлено широкий асортимент продуктів: мед і продукти бджолярництва, хліб, хлібобулочні і кондитерські вироби, крупи, олію, ковбасу, ковбасні вироби, овочі, фрукти, які задовільнять різні смаки споживачів. Порадували гостей ярмарку вироби майстрів пряничних виробів домашньої кондитерської «Сьоме небо» ФО-П Бугайової Н.О.

Також, 12 жовтня поточного року ярмарок «Золота осінь» було проведено біля ринку «Бульвар Вечірній» ТОВ «Спот Маркет». Святковий настрій створив виступ  хору «Ветеран» МКЗ ПК «Мистецький» КМР.

З метою впорядкування роботи ринків району спеціалістом з питань захисту прав споживачів протягом 2018 року спільно з  інспекторами Саксаганського відділення поліції КВП Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області здійснено 30 обстежень ринків району щодо дотримання Правил торгівлі на ринках. Порушення, виявлені під час проведення обстежень, були усунені у встановлені терміни.

Також, у відділ проводиться робота щодо упорядкування несанкціонованої торгівлі на території району. спільно з працівниками поліції систематично проводяться рейди, які спрямовані на впорядкування торгівлі, унеможливлення реалізації фальсифікованої продукції тваринного походження, а також ліквідації місць стихійної торгівлі. Під час рейдових заходів з торгуючими на стихійних ринках проводиться роз’яснювальна робота, яка направлена на переміщення їх на територію ринків. На ринках розміщено інформаційні щити та наочну інформацію щодо заборони торгівлі за межами ринків, про негативні наслідки придбання товарів на стихійних ринках.

 З початку 2018 року виконкомом районної у місті ради до Саксаганського відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області направлено 20 лис-тів щодо прийняття відповідних дієвих заходів з остаточної ліквідації стихійної торгівлі на території Саксаганського району.

Під час проведення обстежень ринків спеціалістом з питань захисту прав споживачів відділу розвитку підприємництва проводиться інформаційно- роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання з питань дотримання ними вимог чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів.

Одним із напрямків роботи відділу є забезпечення в межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування, контролю за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів, поширення споживчих знань та інформування про стан захисту прав споживачів товарів (робіт, послуг) населення міста.

З початку 2018 року відділом розвитку підприємництва  розглянуто 311 звернень з питань, що входять до компетенції відділу, у тому числі 111 громадян звернулись на особистий прийом з питань захисту прав споживачів. При  розгляді звернень  споживачам станом на 01.11.2018 повернуто кошти за придбані неякісні товари у сумі 81,0 тис. грн., замінено товарів на суму 28,2 тис. грн., відремонтовано товарів на суму понад 13,0 тис. грн.

Згідно з планом проведення тематичних обстежень з питань дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» з початку року обстежено 120 об’єктів бізнесу. Порушення, виявлені під час проведення обстежень об’єктів бізнесу, які займаються реалізацією продовольчих та непродовольчих товарів були усунені у встановлені терміни. З суб’єктами господарювання проведено адресну роз’яснювальну роботу та рекомендовано забезпечити дотримання вимог чинного законодавства щодо захисту прав споживачів, надано інформаційну допомогу щодо оформлення куточка споживача.

Для подолання негативних тенденцій на споживчому ринку, упередження причин виникнення скарг, уникнення проблемних і конфліктних ситуацій, підвищення правової обізнаності громадян спеціаліст з питань захисту прав споживачів районної у місті ради у січні-жовтні поточного року приймав участь у проведенні інформаційних зустрічей з трудовими колективами: КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі», КД «Комерційно-економічний технікум, КПНЛ, КЗОШ № 118, філії «Дніпроліфт» ВО «Стальканат Силур» у рамках проведення «Єдиного дня інформування трудових колективів», на яких громадян ознайомлено з їх правами та обов'язками відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

З метою підвищення правової грамотності суб'єктів господарювання  та їх працівників у 2018 році спеціаліст з питань захисту прав споживачів  приймав участь у нараді відділу з питань захисту прав споживачів апарату міської ради і виконкому, яку було проведено с 80 суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у ТРК «Сонячна галерея» ПрАТ «УкрПанГруп» та з працівниками ТОВ «АСЦ «Домтехсервіс» щодо дотримання ними вимог чинного законодав-ства про захист прав споживачів, Правил торгівлі та надання послуг.

Районною робочою групою з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком діяльності з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів відповідно до затвердженого графіка протягом січня-жовтня 2018 року  проведено 35 рейдів за участю представників відділу розвитку підприємництва, служби у справах дітей, інспекторів Саксаганського відділення поліції КВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області, обстежено 129 об’єктів бізнесу з питань встановлення фактів продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

В об’єктах торгівлі, в яких здійснюється реалізація алкогольної, тютюнової продукції та пива розміщено інформаційні таблички щодо функціонування телефону «гарячої лінії» для інформування про факти продажу пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів неповнолітнім в об'єктах торгівлі.  Інформацію про функціонування телефону «гарячої лінії» розміщено на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради. З початку  2018 року звернень на телефон «гарячої лінії» не надходило.

На засіданні адміністративної комісії виконкому районної у місті ради за порушення ст. 156 ч. 2 КУпАП розглянуто чотири адміністративних протоколи. Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено штрафів на суму 1020 грн.

З метою посилення соціально-економічного захисту працюючих у сфері малого та середнього бізнесу в районі проводиться рейдова робота з детінізації відносин на ринку праці. Під час рейдів-обстежень об’єктів бізнесу району проводиться адресна роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання з питань дотримання норм законодавства України про працю.

Станом на 01. 11. 2018 районною робочою групою з питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу на 333 об’єктах бізнесу, легалізовано 86 найманих працівника, проведено шість засідань робочої групи. В управлінні праці та соціального захисту населення функціонує «телефон довіри» для звернень громадян з питань легалізації відносин на ринку праці, за яким з початку 2018 року звернень громадян не надходила.

З початку року відділом розвитку підприємництва у межах наданих повноважень надіслано три листи до Департаменту соціального захисту Криворізької міської ради стосовно чотирьох суб’єктів господарювання району, якими систематично допускаються порушення законодавства з питань праці.

Згідно з делегованими повноваженнями відділом розвитку підприємництва протягом січня-жовтня поточного року на засідання виконкому Саксаганської районної у місті ради підготовлено три проекти рішень виконкому щодо подовження режиму роботи семи об′єктам бізнесу та один - щодо зміни з цілодобового режиму роботи одного об’єкта бізнесу до 22. 00 години. Відділом розвитку підприємництва постійно здійснюється моніторинг об’єктів бізнесу з цілодобовим режимом роботи щодо наявності договорів із службами охорони, наявності камер зовнішнього відеоспостереження.

Для забезпечення благоустрою району протягом року відділ співпрацює з суб’єктами підприємницької діяльності району з питань утримання в належному стані об’єктів бізнесу та прилеглої до них території, створення нових квітників та газонів, куточків відпочинку.

На виконання доручення КМУ «Про проведення безстрокової Всеукраїнської кампанії щодо забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах області» та акції «За чисте довкілля» протягом 2018 року відділом організовано проведення СПД району щотижневих заходів з благоустрою в межах акції «Чистий четвер». Постійно проводяться обстеження об'єктів на виявлення фактів порушення  ст. 152 КУпАП (порушення Правил благо-устрою). З початку 2018 року складено 17 адміністративних протоколів за наступні порушення: нерозчищення прилеглої території до об’єкта від снігу та льоду, сміття, опалого листя, самовільне встановлення торговельних лотків на об’єктах благоустрою (газон, тротуар, тощо). Протоколи про адміністративні право-порушення передано на  розгляд адміністративної комісії виконкому.

Спеціалістами відділу розвитку підприємництва щорічно проводиться робота щодо організації торговельного обслуговування при проведенні:  пасхальних свят; Дня пам’яті померлих; Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні; Дня Незалежності України та Свята квітів; Дня міста Кривого Рогу; автомобільних кросів; Медового та Дерев’яного фестивалю, святкування новорічних та різдвяних свят; свята Масляної.