Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Не стань товаром

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми відзначається в системі міжнародних днів ООН 30 липня. Він був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй в 2013 році. В усіх областях України в ці дні проводиться широкомасштабна інформаційна кампанія з питань протидії торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти, як з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, так і на органи.

За оцінками фахівців, жертвами работоргівлі у світі є приблизно 27 мільйонів дорослих і 13 мільйонів дітей.

Наша держава – це країна, з якої, як правило, здійснюється експорт жінок на світові ринки інтимного бізнесу – в Туреччину, Італію, Польщу, Іспанію, Німеччину, країни колишньої Югославії, Угорщину, Чехію, Грецію, Російську Федерацію, Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сполучені Штати Америки та інші країни. В міжнародній системі Україна визначена як країна - постачальниця жінок. Саме громадянки України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії.

За статистичними данимми, наданими комітетом у справах сім’ї і молоді Криворізької Міської ради, у Кривому Розі за останні 6 років трьом особам надано статус постраждалих від торгівлі людьми.

Безпосереднім учасником всеукраїнської боротьби з торгівлею людьми є і Саксаганський район нашого міста.

Рішенням районної у місті ради від 18 квітня 2018 року № 165 було утворено районну координаційну раду з питань сімейної та гендерної політики, попередження домашнього насильства, протидіїї торгівлі людьми, організації профілактичної роботи, склад якої активно працює над інформуванням сучасної молоді та профілактиктичними заходами щодо попередження торгівлі людьми у Саксаганському районі.

Відділ у справах сім’ї і молоді  виконкому районної у місті ради організовує та проводить інформаційні зустрічі для учнів професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів району, у ході яких активно обговорюється саме питання протидії торгівлі людьми та акцентується увага на методах її попередження.

Станом на 26 липня 2018 року проведено 5 інформаційних зустрічей, у ході яких проінформовано більше 400 осіб із учнівської та студентської молоді щодо попередження торгівлі людьми та акцентовано увагу на основних правилах, які необхідно знати, щоб не стати жертвою торгівлі.

Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, варто виконувати наступні правила:

  • Ніколи нікому не віддавати свої документи.
  • Завжди мати при собі копії таких документів (на випадок втрати).
  • Детально вивчати візове законодавство країни, куди ви їдете.
  • Не вести жодних переговорів наодинці з агентом.
  • Завжди просити показати вам документи та ліцензію фірми.
  • Укладати трудовий контракт та детально вивчати його умови.
  • Записати контакти консульства чи посольства.

Якщо ви потрапили у ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми в Україні, звертайтеся за номерами телефонів:
063-195-00-58;  098-481-03-45;  050-023-46-78;

Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:

  • Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування, де Вам допоможуть отримати документи, що засвідчують Вашу особу, і повернутися на Батьківщину.
  • Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, де Вам можуть надати можливість відновити зв’язок з рідними та повідомити їм про своє скрутне становище.
  • Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.

            Не будьте байдужими, якщо Вам відомий факт торгівлі людьми, не мовчіть про це!