Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про врегулювання земельних питань

     Згідно із Земельним та Податковим кодексами користування землею в Україні є платним. Плата справляється у вигляді земельного податку чи орендної плати. Сплачувати плату за землю мають усі землевласники і землекористувачі, крім осіб, визначених статтею 281 Податкового кодексу України.

     Тобто, і громадяни - власники квартир, і юридичні особи - власники нежитлових приміщень багатоповерхового житлового будинку мають сплачувати кошти за користування землею (прибудинковою територією), пропорційно часткам у праві власності на будинок.

     Відповідно до статті  40 Земельного кодексу України,  земельні ділянки, на яких розміщені багатоповерхові житлові будинки, можуть надаватися у власність  або користування об’єднанню власників житлового будинку або житлово-будівельним кооперативам, або ж надаватися у користування (у тому числі і постійне) підприємствам, установам, організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

     Згідно з рішеннями Криворізької міської ради від 24. 06. 2015 № 3727 «Про встановлення ставок земельного податку, розміру орендної плати та пільг зі сплати за землю на території міста Кривого Рогу» та № 3728 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу» встановлено ставки земельного податку для плати за землю у 2016 році для землекористувачів з договірними відносинами та таких, у яких відсутні правовстановлюючі документи на землю.

     З метою врегулювання земельних питань відносно значного збільшення орендної плати передбачена можливість переходу об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на сплату земельного податку у розмірі 0,03% від нормативної грошової оцінки шляхом звернення до Криворізької міської ради стосовно прийняття рішення щодо передачі земельних ділянок безоплатно у власність або в постійне користування відповідно до статей 41, 42 Земельного кодексу України.

     Зважаючи на викладене, радимо житлово-будівельним кооперативам та об’єднанням власників житлових будинків діяти в межах законодавчих актів України.