Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація про стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах Саксаганського району за 2020 рік

 

Важливим та актуальним питанням є дотримання законодавства з охорони праці на підприємствах району.

Щоквартально управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради проводиться аналіз виробничого травматизму та професійної захворюваності для вжиття заходів по підвищенню рівня профілактичної роботи з попередження виробничого травматизму й профзахворюваності.

Так, протягом 2020 року сталося, розслідувано і взято на облік 45 випадків, під час яких постраждало 45 працівників, в тому числі два випадки зі  смертельними  наслідками,  які сталися  05. 06. 2020 та  22. 06. 2020 на  КП «Швидкісний трамвай».

Під час аналізу виробничого травматизму встановлено, що з загальної кількості  випадків  21 – це лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників КП «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» КМР,  КП «Криворізька міська лікарня № 4» КМР та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4» КМР, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 (надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, дезінфекційні заходи тощо).  Такі випадки кваліфіковано як гостре професійне захворювання (отруєння), за результатами розслідування складено акти Н-1/П (Н-1).

Загалом аналіз стану виробничого травматизму на підприємствах району за 2020 рік в порівнянні з 2019 роком показує, що його рівень збільшився на 24 випадки (45 випадків проти 21 відповідно), але якщо не брати до уваги вищевказаний 21 випадок, то рівень травматизму збільшився лише на 3 випадки.

У звітному періоді внаслідок травм втрачено 1212 днів працездатності, матеріальні наслідки склали 400 тисяч гривень.

Причинами виробничого травматизму в 12 випадках стало порушення трудової та виробничої дисципліни.

Основними видами подій, що призвели до настання нещасних випадків є падіння потерпілого, у тому числі під час пересування – 8 випадків.

Згідно з аналізом професійних захворювань протягом 2020 року у працівників підприємств, які мають шкідливі умови праці – ПАТ «Криворізький центральний рудоремонтний завод» та СП ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» ГЗК «Укрмеханобр» зареєстровано 2 випадки професійних захворювань.

Загалом по району рівень профзахворювань у порівнянні з 2019 роком збільшився на один випадок (2 випадки проти 1 відповідно).

Питання дотримання законодавства з охорони праці на підприємствах району знаходиться на постійному контролі.