Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Увага! Розпочалась реєстрація на дистанційний курс «Доступ до публічної інформації: від А до Я»

     З 2011 року парламент прийняв низку законів, які надають можливість кожному зрозуміти, що відбувається за дверима державних органів та інших суб’єктів, чия діяльність може мати вирішальне значення для пересічного громадянина України.

     Хочете навчитися самостійно знаходити відповіді на свої питання та бути впевненими у достовірності інформації? Можливо, Ви є держслужбовцем або посадовою особою органу місцевого самоврядування і бажаєте навчитися правильно відповідати на такі інформаційні запити і не наражати себе на ризик адміністративної відповідальності? То саме для Вас відкрито реєстрацію на курс «Доступ до публічної інформації: від А до Я».

     Метою цього курсу є підвищення обізнаності громадян щодо можливостей реалізації їхнього права на доступ до публічної інформації і, зокрема, допомога державним службовцям та посадовим особам повноцінно виконувати вимоги закону та уникати порушень.

     Програма курсу:

1. Історія становлення інституту доступу до інформації у світі та міжнародні стандарти.

2. Загальний огляд Закону України «Про доступ до публічної інформації». Що таке публічна інформація?

3. Хто такі «розпорядники інформації» та їх особливості.

4. Інформаційні запити: подання та порядок розгляду.

5. Режими доступу до публічної інформації: відкрита інформація.

6. Режими доступу до публічної інформації: таємна, службова та конфіденційна інформація.

7. Застосування «трискладового тесту». Баланс права на інформацію та права на приватність.

8. Як мають працювати відділи розпорядників з доступу до інформації. Правила та практики наповнення офіційних веб-сайтів.

9. Як отримати інформацію із публічних реєстрів.

10. Доступ до засідань колегіальних органів.

11. Оскарження порушень права на доступ до інформації.

12. Практика Європейського суду з прав людини по доступу до інформації.

     Вимоги до слухачів:

     Чекаємо на всіх зацікавлених навчитися отримувати публічну інформацію та працювати з інформаційними запитами! Особливо корисним курс стане для громадських активістів, журналістів, державних службовців та студентів-правників.

     Тривалість курсу:  5 тижнів, навчання безкоштовне.

     Всі матеріали курсу та можливість отримати сертифікат доступні постійно.

     Курс створено за підтримки проекту Ради Європи в Україні «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні».

     Зареєструватись на курсі можна вже зараз за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:COE+PI101+2017_T1/about

     Не будьте пасивним спостерігачем! Займайте активну громадянську позицію, вміючи отримувати та володіти достовірною інформацією!

     Продуктивного всім навчання!