Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Щодо стану заборгованості мешканців району перед підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг

 

   Питання належного забезпечення мешканців району і в цілому міста життєво необхідними послугами з тепло-, водо-, газо, електропостачання, утримання будинків та прибудинкових територій, вивезення побутових відходів перебуває на постійному контролі у виконкомі Саксаганської районної у місті ради.

   Важливою проблемою житлово-комунального господарства є платіжна дисципліна споживачів. Внаслідок систематичної несплати деякими споживачами за отримані житлово-комунальні послуги утворюється заборгованість, накопичення якої не дозволяє виконавцям направляти потрібні кошти на оновлення централізованої системи житлово-комунального господарства, що безпосередньо впливає на якість послуг. Від цього потерпають інші споживачі послуг, у яких через подальше погіршення якості обслуговування може змінитися ставлення до обов’язку щодо їх оплати. Таким чином, складається ситуація, коли наявність заборгованості не дозволяє виконавцю покращувати якість послуг, а споживачі, отримуючи неякісні послуги, не бажають їх оплачувати.

   Станом на 01. 01. 2015 заборгованість мешканців Саксаганського району за спожиті житлово-комунальні послуги та енергоносії становить 131,9 млн. грн. або 21,2 % від загального боргу по місту (621,4 млн. грн.).

   Найбільше мешканці району заборгували за послуги з централізованого опалення: 73,8 млн. грн. або майже 60 % від суми загальної заборгованості (КПТМ «Криворіжтепломережа» - 38,5 млн. грн., ДП «Криворізька тепло-централь» - 35,2 млн. грн.).

   За послуги з утримання будинків та прибудинкових територій мешканці району заборгували ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» - 11,7 млн. грн., КП «Житлово-експлуатаційна організація № 35» - 9,6 млн. грн.,

   Заборгованість мешканців району перед іншими підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг становить:

- КП «Кривбасводоканал» - 19,5 млн. грн.;

- ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» - 6,9 млн. грн.;

- ТОВ «Екоспецтранс» - 4,8 млн. грн.;

- ПАТ «ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО» - 2,7 млн.грн.

   На збільшення заборгованості вплинуло декілька факторів: по-перше - низька платіжна дисципліна споживачів, по-друге - значне зростання тарифів майже на всі види послуг.

   З урахуванням підвищення тарифів, на теперішній час одним із дієвих засобів надання допомоги населенню у сплаті за житлово-комунальні послуги є призначення субсидії.

   Більш детальну інформацію щодо надання житлових субсидій можна отримати на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради srvk.gov.ua у рубриці оголошення або звернувшись до спеціалістів управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради (вул. С. Петровської, 16а).

   Щодо платіжної дисципліни, то кожен мешканець повинен розуміти, що якісна підготовка та проведення опалювального сезону напряму залежать від коштів, які отримують підприємства-надавачі житлово-комунальних послуг від споживачів.

Сьогодні споживачі, окрім традиційних способів оплати, мають можливість сплатити комунальні послуги швидко та зручно через розгалужену систему банкоматів і терміналів самообслуговування, мережу Інтернет, безпосередньо через сайт єдиної міської автоматизованої системи комунальних розрахунків ТОВ «Нова-Ком» або шляхом утримання коштів із заробітної плати.

   Підприємства-надавачі житлово-комунальних послуг у свою чергу проводять претензійно-позовну роботу. Подаються позовні заяви до суду про стягнення заборгованості зі споживачів та виконавчі документи до районних відділів Державної виконавчої служби.

   Так, за інформацією Саксаганського відділу ДВС Криворізького міського управління юстиції станом на 01. 01. 2016 перебувало 4 911 виконавчих проваджень про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги на загальну суму 25,5 млн. грн. Фактично виконано 1 765 виконавчих проваджень на суму 8,4 млн. грн. Усього завершено 4 331 виконавче провадження на суму 22 млн. грн.

   Протягом 2015 року державними виконавцями здійснено 50 рейдів за 390 адресами, за 70 адресами проведено опис майна на загальну суму 495,5 тис. грн.

   Необхідно зазначити, що тільки своєчасна, повна сплата за житлово-комунальні послуги та відшкодування накопиченої заборгованості, у тому числі, шляхом стягнення боргів у судовому порядку, може забезпечити подальшу життєдіяльність району, тепло в оселях, закладах охорони здоров’я, освіти, культури.

   Тож, шановні мешканці Саксаганського району та в цілому м. Кривого Рогу, щоб уникнути примусового стягнення заборгованості або відключення від

систем газопостачання, водопостачання та водовідведення, просимо Вас вчасно розраховуватись за житлово-комунальні послуги, погашати заборгованість за попередні періоди та не допускати накопичення заборгованості у майбутньому.

   Бажаємо щоб у Ваших оселях було завжди тепло і затишно