Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

«Усяка насильницька смерть страшна: коли розстрілюють, вішають, душать… Це триває секунди, хвилини. А вбивство голодом розтягується на тижні, місяці. Смерть від голоду – це смерть без крові. Кров не ллється, кров поступово холоне».

Внаслідок умисного створення умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного списку жертв.

Голод став зброєю масового біологічного знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців як спільноти, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації, наслідки цієї катастрофи відчуваємо і понині.

Як засвідчують соціологічні опитування останніх років, три чверті громадян України погоджуються, що Голодомор був геноцидом, вчиненим комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.

З 2006 року на державному рівні відповідно до Указу Президента України щороку у четверту суботу листопада вшановується День пам’яті жертв голодоморів.

23. 11. 2018 о 15.00 в районі відбулося урочисте покладання квітів до хреста, встановленого на честь вшанування жертв голодоморів та політичних репресій  на території Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ. У заході взяло участь 224 людини. Під час заходу відслужено молебен та вшановано хвилиною мовчання жертв і постраждалих від голоду.

24. 11. 2018 підтримано всеукраїнську акцію «Засвіти свічку!» із залученням представників громадськості, підприємств та комунальних установ району.

24. 11. 2018 приспущено Державний Прапор України на будинках і спорудах органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, розташованих на території району.

23-24 листопада 2018 року християнськими релігійними організаціями Української православної Церкви району проведено молебні в пам'ять про жертв і постраждалих від голодоморів в Україні.

Обмежено проведення розважальних заходів.

Минуло  85 років, змінились цілі покоління, але українці щиро тужать за кожною душею із мільйонів замордованих голодом.