Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ освіти

У 2018 році відділ освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради, дошкільні, загальноосвітні, позашкільні навчальні заклади забезпечували якісну реалізацію основних завдань державної політики в галузі освіти.

Освітня стратегія району спрямована на забезпечення функціонування й розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної  освіти, підвищення якості освітніх послуг з урахуванням демографічної ситуації відповідно до вимог суспільства, стану соціально-економічного розвитку, запитів громадян і потреб держави, області, міста та району.

Робота відділу освіти здійснювалася згідно з чинним законодавством, була спрямована на виконання основних завдань і положень законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту».

Питання діяльності відділу освіти, навчальних закладів розглядалися на засіданнях виконкому районної у місті ради:

- «Про впровадження заходів з енергозбереження в закладах освіти району» (квітень, виконком районної у місті ради),

- «Про організований початок 2018-2019 навчального років умовах реформування освіти» (вересень, виконком районної у місті ради).

На колегії відділу освіти виконкому районної у місті ради розглянуто питання:

-       Впровадження  заходів з енергозбереження в закладах освіти району: стан справ та перспективи;

-       Створення генерації нового вчительства, як основна вимога у  впровадженні ідей Нової української школи

-       Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти району.

Новий навчальний рік у закладах освіти району розпочато вчасно та організовано. Діюча освітня мережа району є стабільною і складається з 27 дошкільних, 27 загально-освітніх та шести  позашкільних навчальних закладів. У 2018 році дошкільні навчальні заклади району відвідують 5016 дітей, що становить 87 % від загальної кількості дошкільнят, в загальноосвітніх навчальних закладах відкрито 545 класів, де навчається 14 810 дітей. Позашкільною освітою охоплено 4450 вихованців. Освітній процес у закладах освіти району забезпечують 1852 педагогічних працівника, з яких 588 мають вищу категорію, 448 – педагогічні звання.

Необхідною умовою реалізації всіх нормативно-правових документів, що регулюють діяльність освітньої галузі, є стабільне й достатнє її фінансування У 2018 році обсяг планових призначень по галузі «Освіта» району складає 425 млн. 134 тис. грн. проти 351 млн. 831 тис. грн. у 2017 році, що вказує на збільшення видатків на 21 %. У першу чергу здійснюється фінансування захищених статей: заробітної плати, безкоштовного харчування, оплати комунальних послуг і енергоносіїв.

Разом з тим, вирішувались першочергові проблеми з функціонування закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази. Так за кошти міського бюджету у цьому році виконано поточний ремонт покрівель в двох закладах (КПНЛ, КЗШ  № 41),  асфальтового покриття –  в п’яти (ДНЗ № № 202, 81, 264, 222, КСШ  № 118), частковий ремонт системи електроживлення –  в 12 (ДНЗ № № 30, 57, 90, 151, 202, 234, 259, 300, КЗШ № №, 31, 41, 58, 122,), часткову заміну вікон на металопластикові – в дев’яти  (ДНЗ № № 249, 295, 300, 301, ЗНЗ № № 14, 113, 118, 119, 122), послуги з омолодження дерев на території 16 освітніх установ (ДНЗ № № 14, 30, 57, 81, 89, 90, 191, 194, 197, 254,  259, 264, 295, 301, 303, СЮТ). За кошти субвенції з обласного бюджету на виконання доручень виборців депутатами обласної ради здійснено поточні ремонти по заміні вікон ще в шести закладах (ДНЗ № № 57, 151, 194, 197,  КЗШ № № 43, 72).  Протягом 2017-2018 років за кошти уряду Німеччини, федеральної компанії GIZ та міського бюджету проводився ремонт будівлі школи № 58. Виконано реконструкцію фасаду будівлі, замінено покрівлю, встановлено нові металопластикові вікна, утеплено зовнішні стіни, відремонтовано системи водо-  та теплопостачання, проведено перепланування внутрішніх приміщень для облаштування відповідно до діючих санітарних норм їдальні та дошкільного підрозділу, закуплено відповідне технологічне обладнання для харчоблоку, меблі для класних кімнат. З третього вересня цього року школа розпочала функціонувати у новому статусі, як навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».  

Здійснюється пошук і інших шляхів, що надають можливість покращити матеріально-технічну базу. Так, в 2018 році шість закладів освіти одержали перемогу в конкурсі «Клас Метінвест» щодо створення сучасних навчальних кабінетів, десять – в конкурсі проектів місцевого розвитку «Громадський бюджет», загальна сума реалізації цих проектів становить 7 млн. грн. Для покращення матеріально-технічного забезпечення в цьому році ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ» передано комп’ютерну техніку для 13 закладів освіти району.

Важливою складовою в роботі закладів освіти є заходи, спрямовані на створення безпечних умов навчання та праці. Питання дотримання і виконання вимог пожежної безпеки було завжди пріоритетним в освітніх установах, проте коштів виділялось вкрай мало. Розрахункова потреба забезпечення в закладах освіти оновлення технічного обладнання, встановлення автоматичної пожежної сигналізації, системи оповіщення, блискавкозахисту, обробки конструкцій, ремонтів систем електропостачання за попередніми підрахунками складає близько 7 млн. 600 тис. грн.  Останні  два  роки, завдяки міській владі, ми маємо значні видатки на  вирішення цих питань, здійснюється  поетапне виділення коштів на ці потреби. Так, протягом 2018 року розроблено документацію та встановлено автоматичні пожежні сигналізації в восьми  закладах (ДНЗ № № 42, 57, 249, 250, 295, КСШ № 107, НВК35, КГ 91) на загальну суму 887 тис. грн., встановлено протипожежні двері в електрощитових  в 19 закладах (ДНЗ № № 156, 190, 191, 202, 249, 250, 264, 300, ЗНЗ № № 35, 58, 70, 74, 107, 113, 120, 122, 124, 240, КПНЛ) на суму 180 тис.  грн., блискавкозахист в ДНЗ     № 249 на суму 21 тис. грн., закуплено вогнегасники в кількості 371 штук, протигази у кількості  294 штуки, пожежний інвентар (пожежні рукави, багри, ломи, тощо) на суму 223 тис. грн., повірені в повному обсязі наявні  вогнегасники та пожежні крани на суму 161 тис. грн.

З метою забезпечення санітарного законодавства, міським бюджетом на 2018 рік передбачено значні видатки, близько  800 тис. грн., на придбання миючих та дезінфікуючих засобів, станом на жовтень придбані засоби поставлено до закладів освіти району. Поступово оновлюється технологічне та холодильне обладнання, протягом вересня 2017 – жовтень 2018 року придбано 18 одиниць такого обладнання на загальну суму близько 268 тис. грн..  Здійснювалась закупівля бойлерів, посуду тощо. Усі харчоблоки оснащені додатковими джерелами гарячого водопостачання, установками доочищення питної води, здійснено технічне обслуговування систем доочистки питної води, контроль за герметичністю системи, заміна картриджів.

Створено   умови   для  організації   гарячого харчування дітей. Вартість харчування в садочках  для дитини  до трьох  років  становить 21 грн., старших – 24,50 грн., середня вартість харчування в школах становить 12 грн. Безкоштовним харчуванням в закладах освіти району охоплено 7391 дитину, в тому числі 188 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 183 дитини з інвалідністю, 319 дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, 54 дитини з багатодітних сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, 87 дітей, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, 444 дитини з компенсуючих та санаторних груп дошкільних закладів, 6116 учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

2018-2019 навчальний рік став стартом практичної реалізації Концепції Нової української школи. В нових нормативних документах приділено багато уваги створенню освітнього середовища для учнів перших класів. У Новій українській школі зростає частка проектної, командної, групової діяльності, тому необхідною умовою є наявність мобільних робочих місць, які легко трансформувати для різних форм роботи. Організація освітнього простору навчального кабінету потребує широкого використання нових ІТ-технологій, різноманітних мультимедійних засобів навчання, оновлення навчального обладнання. Для створення нового освітнього середовища було передбачено об’єднання державних та місцевих фінансових ресурсів на умовах співфінансування (70% - кошти державного бюджету, 30% - кошти міського бюджету). Розмір видатків на зазначену мету по закладам освіти району складає  4,7 млн. грн. За рахунок наявних коштів у заклади освіти було заплановано придбання сучасних одномісних парт для кожного першокласника та ноутбук, багатофункціональний пристрій, дидактичні матеріали –  на кожен перший клас. Надходження коштів субвенції у червні цього року, тривалість процедури відкритих торгів у системі «Прозорро», відсутність учасників відкритих торгів (адже українські виробники не змогли повністю задовільнити наявний досить великий попит до першого вересня цього року) – все це не дало змогу вчасно закупити та поставити необхідне обладнання. На сьогодні заклади освіти отримали багатофункціональні пристрої, розпочато завезення  меблів, дидактичних матеріалів; комп’ютерне  обладнання буде поставлено до закладів після підтвердження  офіційним представником Корпорації «Майкрософт» ліцензійності поставлених програм.  Всі поставки мають бути завершені до кінця фінансового року.

  Окремо слід зазначити, що у поточному році ми вперше отримали ще дві субвенції: у сумі 50 тис. грн. для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов (на яку вже закуплено комплекти апаратури для відтворення  аудіозаписів)  та у сумі 314 тис. грн. для обладнання кабінетів української мови в школах з навчанням мовами національних меншин (заплановано придбання ноутбуків та багатофункціональних пристроїв).

Відділом освіти, керівниками закладів освіти і надалі будуть вживатися заходи щодо забезпечення належного функціонування  закладів освіти району. 

Значна увага  приділена підготовці закладів до роботи в осінньо-зимовий період. У ході підготовки до нового опалювального сезону у навчальних закладах проведені профілактичні ремонти запірної арматури тепломереж, здійснено профілактичні огляди теплосистем,  перевірку вентиляційних та димових ходів, виконано заміри опору ізоляції та заземлення. Навчальні заклади  району забезпечені відповідно  до потреб  засобами обліку теплової енергії, холодної води, електролічильниками. Повірка зазначених лічильників здійснюється  згідно до плану. Станом на 07 вересня 2018 року відділом освіти виконкому районної у місті ради отримано паспорт готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період.

Доступність до якісної освіти започатковується з дошкільної освіти, оскільки саме вона є базою цілісного розвитку майбутніх громадян України. Доступна дошкільна освіта – фундамент нової української школи. Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в районі  функціонує 29 закладів. Дошкільною освітою в районі  охоплено 87% дошкільнят, у тому числі 100% дітей 5-річного віку.Середній показник чисельності дітей у дошкільних навчальних закладах району з розрахунку на 100 місць у поточному році  становить 110 дітей, що  свідчать про відсутність вільних місць у більшості закладів.  З метою вирішення проблеми щодо розвантаження окремих закладів щорічно відкриваються додаткові групи: в вересні 2018 року  відкрито групу в дошкільному закладі № 264, в листопаді –  дві групи у навчально-виховному комплексі № 58. Щорічно вдосконалюється мережа груп закладів дошкільної освіти району відповідно до потреб у спеціальній освіти.  З вересня цього року розпочала роботу група для дітей з вадами зору в дошкільному закладі № 202. На сьогодні відділом освіти вивчається питання щодо потреби у перепрофілювання груп для дітей з вадами слуху та для дітей з порушенням в інтелектуальному розвитку.

Відділом освіти виконкому районної у місті ради та закладами освіти району вживаються вичерпні заходи щодо повного охоплення навчанням дітей шкільного віку. З метою виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» за інформацією закладів освіти району сформовано районний реєстр дітей шкільного віку. Кожний навчальний заклад має банк даних дітей, схильних до невідвідування школи без поважних причин. Заклади освіти щотижнево звітують перед відділом щодо дітей, які не відвідують заняття без поважної причини. Відділом освіти, службою у справах дітей виконкому районної у місті ради, загальноосвітніми навчальними закладами району вживаються заходи щодо повернення таких учнів до навчання.

Не залишаються поза освітнім процесом діти з особливими потребами. З вересня цього року 14 таких дітей  навчаються індивідуально за програмою спеціальної школи, 73 – в восьми класах інтенсивної педагогічної корекції (ЗНЗ №№ 19, 278), 29 дітей охоплені інклюзивною освітою. Для роботи в  інклюзивних класах  введено посади асистента учителя з навантаженням одна ставка на кожний інклюзивний клас (в минулому році їх навантаження становило 0,5 ставки). Другий рік поспіль у державній субвенції передбачено цільові видатки на додаткові послуги для учнів з особливими потребами інклюзивних та спеціальних класів. Ці видатки в 2018 році по шести закладам освіти Саксаганського району становлять 3,6 млн. грн. Кошти використовуються на оплату праці педагогів для проведення додаткових корекційно-розвиткових занять (що визначені індивідуальною програмою розвитку дитини) та придбання обладнання для створення умов з урахуванням потреб таких учнів. На сьогодні відділом освіти здійснюється закупка спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, обладнання, дидактичного матеріалу, особливих засобів наочності, підручників та методичних посібників за замовленням закладів освіти. 

Окремо слід зазначити, що відповідно до змін чинного законодавства припинено діяльність психолого-медико-педагогічних консультацій, а в  місті створена нова установа «Криворізький інклюзивно-ресурсний центр № 1», яка проводить комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини з особливими освітніми потребами, рекомендує форми організації корекційного навчання та здійснює супровід дітей, які навчаються за інклюзивною формою.

У закладах освіти району систематично ведеться профілактично-роз’яснювальна робота щодо попередження нещасних випадків, запобігання формуванню негативних звичок серед дітей та підлітків. Для поліпшення цієї роботи  відділом та закладами освіти здійснювалась співпраця з Криворізьким міським управлінням Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області, Криворізьким міським управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Дніпропетровській області, управлінням з питань НС та ЦЗ населення виконкому Криворізької міської ради, Криворізьких курсів І категорії навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД у Дніпропетровській області, Криворізького міського управління ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області, закладами охорони здоров’я, благодійними та громадськими організаціями.

З метою профілактики дитячого травматизму у навчальних закладах проводиться система обов’язкових масових заходів – місячники «Увага! Діти на дорозі», «Безпеки життєдіяльності та цивільного захисту», «Безпечної поведінки з газом», «Безпечної поведінки на водних об’єктах». Систематично забезпечується просвітницька роботи з пропаганди Правил дорожнього руху і пожежної безпеки загонами Юних інспекторів руху та Дружинами юних пожежних, що створені на базі закладів загальної середньої освіти. 10 квітня 2018 року проведено районний етап фестивалю «Дружин юних пожежних». Призером (ІІІ місце) на міських змаганнях стала команда «Палаючі серця» Криворізької загальноосвітньої школи № 119.

Обов’язковими є районні заходи в рамках проведення Днів здоров’я, Днів цивільного захисту, Тижнів безпеки дитини. 24 квітня 2018 року на базі КЗШ № 43, із залученням представників Криворізьких курсів І категорії Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Дніпропетровської області, проведено відпрацювання тренувальних вправ з питань евакуації всього особового і змінного складу закладу освіти у разі виникнення пожежі, 26 квітня заклади загальної середньої та позашкільної освіти району долучилися до Єдиного дня цивільного захисту.

Заклади освіти району є активними учасниками районних рекламно-просвітницьких акцій «Ми за життя без тютюну, алкоголю, наркотиків», «Діти і молодь за здоровий спосіб життя», «Відповідальність починається з мене». З метою формування навичок здорового способу життя у 22 школах впроваджуються близько десяти проектів превентивного виховання.

Актуальним напрямком  діяльності відділу та закладів освіти залишається забезпечення правового та соціального захисту дітей пільгових категорій. На обліку у відділі освіти у 2018 році перебуває 3355  дітей.

 Здійснено виплати грошової допомоги 22 особам з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку, 111 учнів з числа  дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування забезпечено шкільною та спортивною формою. Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування видано 52 єдиних квитків, який надає право його власнику на безкоштовне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, а також безкоштовний проїзд у громадському міському транспорті.

Влітку 2018 року у дитячих оздоровчих таборах «Слава», «Сонячний» та «Старт» оздоровлено 870 дітей різних категорій, а саме: 130 дітей, батьки яких є учасниками бойових дій або загинули в зоні проведення антитерористичної операції, 80 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 35 дітей з інвалідністю, 18 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, 53 дитини, які знаходиться на диспансерному обліку, 366 обдарованих дітей, 169 дітей із багатодітних сімей, 16 дітей із малозабезпечених сімей, три дитини, які опинились в складних життєвих обставинах. Крім того 13 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яких не оздоровлено в літній період 2018 року за медичними показниками здійснено виплати грошової компенсації (по 440 грн. на дитину).

З метою підтримки дітей пільгових категорій проводиться ряд районних культурно-масових заходів: свято до Дня захисту дітей, спортивно-розважальний фестиваль «Повір у себе» для дітей-інвалідів, які навчаються вдома, новорічні вистави для дітей пільгових категорій 1-4 класів у палаці культури «Мистецький», ялинки на воді на базі дитячо-юнацьких спортивних шкіл для дітей, родини яких опинилися в складних життєвих обставинах, новорічне свято для дітей,  батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитерористичної операції на сході України на базі навчальних закладів району.

На виконання рішення виконкому Саксаганської районної у місті ради від 18 квітня 2018 року № 164 «Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей і молоді у 2018 році» на базі закладів освіти району функціонували табори з денним перебуванням: 25 дитячих закладів відпочинку у І зміну та 9 – у ІІ зміну. Всього охоплено змістовним дозвіллям 4911 дітей, що складає 41,4% від загальної кількості дітей, які підлягають оздоровленню.

У закладі освіти все починається з педагога. І хоча результати навчання та виховання учнів залежать від трьох чинників: хто навчає, кого навчають, як навчають, - важко сказати, що найважливіше.

Кадрова політика району здійснюється планово. Із 1852 педагогів, які працюють у закладах освіти району, 1540 чоловік (83,2%) мають повну  вищу освіту, 171 (9,3%) –  базову вищу, 127  (6,9 %) –  середню спеціальну, 14 (0,8%) – середню. Вищу, першу та другу кваліфікаційні категорії мають 1088 чоловік (59%), що свідчить про достатній рівень кваліфікації педагогів.

 Багато  педагогів працює в закладах освіти понад 10 років – 443 (23,9%), понад 20 років 794 (42,9%). Кількість працюючих педагогів, які досягли пенсійного віку, кожного року збільшується й зараз це становить 13% від загальної кількості педагогів. Важливим кроком до омолодження педагогічного складу району є поповнення  молодими педагогами – випускниками вищих педагогічних навчальних закладів у серпні кожного року. У цьому році в закладах  освіти  району  почали  свою  педагогічну  діяльність 13 випускників педагогічних вузів та педучилищ.

У 2018 році  заклади освіти укомплектовані педагогічними працівниками на 94%.  Потребу становлять посади вчителя фізичної культури (2 ставки), з предмету «Захист Вітчизни» (2 ставки), вихователя дошкільного навчального закладу (9 ставок), інструктора з фізичної культури (3,5 ставки), керівника музичного (3,5 ставки), практичного психолога (0,5 ставки). Відділом освіти, керівниками закладів освіти здійснюється робота щодо заповнення існуючих вакансій кваліфікованими кадрами.

Для педагогічних працівників району забезпечено організацію підвищення кваліфікації. За 2018 рік 159 педагогічних працівників пройшли курсову підготовку на базі Криворізького педагогічного інституту Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет», 372 педагоги - на базі Комунального вищого навчального закладу  «Дніпровська академія неперервної освіти».  На курсах за програмою «Нова українська школа» пройшли навчання 225 вчителів початкової школи, 28 заступників директора з навчально-виховної роботи, 27 вчителів англійської мови, 15 вчителів фізкультури.

Якість роботи відділу та закладів освіти засвідчують перемоги на різного рівня конкурсах:

- учень Криворізького природничо-наукового ліцею посів І місце на Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи» та на заключному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України;

- учень Криворізького природничо-наукового ліцею посів ІІІ місце  на заключному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України;

- учениця Криворізького природничо-наукового ліцею посіла ІІІ місце у всеукраїнському конкурсі «INTEL-ТЕХНО УКРАЇНА 2018»;

- 20 учнів закладів освіти району стали переможцями обласного етапу всеукраїнських учнівських олімпіад (КПНЛ, КГ № 91, КНВК № 35, КСШ№№ 74, 107, 118, КЗШ №№ 19, 113);

- 21 учень здобули перемоги у обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України (КПНЛ, КГ № 91, КСШ №№ 70, 107, 118, КЗШ №№ 119, 122);

- команда учнів Саксаганського району посіла друге місце у міському рейтингу за результатами предметних олімпіад серед учнів 4-х класів (підготували переможців заклади №№ 41, 68, 70, 91, 120);

- 104 вихованців дитячо-юнацьких шкіл №№ 8,10, Центру спорту дітей, юнацтва та молоді «Олімп», Центру дитячої та юнацької творчості «Сонях» стали призерами чемпіонатів України за різними видами спорту;

- 402   вихованця   позашкільних   навчальних   закладів   району   стали

призерами міжнародних фестивалів  та конкурсів

- п’ять  закладів освіти району є призерами Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти району - 2018» (школи №№ 51, 68, КПНЛ, дошкільні заклади №№ 295, 303), шість закладів – призерами Десятої міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» (НВК № 35, 278, гімназія № 91, школа № 119, дошкільні заклади №№ 151, 303);

- педагог-организатор КСШ № 70 стала переможницею міського конкурсу

педагогічної майстерності «Педагог-організатор року».

          Відділом освіти, закладами освіти буде продовжено роботу за  пріоритетними напрямками:

-  зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти;

-  забезпечення конституційних прав та державних гарантій доступності до здобуття освіти, вдосконалення мережі дошкільних, загальноосвітніх, збереження мережі позашкільних навчальних закладів;

-  урізноманітнення форм і методів національно-патріотичного виховання дітей та молоді, залучення до цього органи учнівського самоврядування  та громадські організації;

-  профілактика та превенція протиправної, агресивної, жорстокої, насильницької поведінки серед школярів; захист прав і свобод дітей;

-  забезпечення інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір шляхом створення умов для їх навчання в інклюзивних та спеціальних класах загальноосвітніх навчальних закладів;

-  створення оптимальних умов  навчання і виховання для дітей пільгових категорій; забезпечення соціально-педагогічного супроводу, підтримки зазначеної категорії дітей та дітей, переселенців із зони проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території України;

-  удосконалення системи управління охороною праці, цивільного захисту, безпеки життєдіяльності в освітній галузі району;

-  удосконалення ефективності системи управління, фінансування і менеджменту освіти;

-  впровадження енергоефективних заходів;

-  забезпечення  підвищення кваліфікації та атестації педагогічних кадрів;

реалізації чинного законодавства з запровадження Нової української школи.