Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація щодо використання газових, твердопаливних та рідкопаливних котлів суб’єктами господарювання

З початком опалювального сезону підприємства та суб’єкти господарювання починають експлуатувати для обігріву виробничих та адміністративних приміщень газові, твердопаливні та рідкопаливні котли, які є стаціонарним джерелом викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. При цьому, відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», суб’єкти господарювання мають попередньо отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та сплачувати екологічний податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (згідно ст. 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та ст. 240 Податкового кодексу України). Ця норма законодавства не розповсюджується на громадян, які використовують індивідуальне опалювальне обладнання для власних житлових будинків та квартир.

Порядок видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи».

На час дії воєнного стану передбачено отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів за декларативним принципом, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Так, під час воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання до Міністерства економіки декларації про провадження господарської діяльності, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг).

Декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місце-знаходження відповідного об’єкта:

в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Порталу Дія;

у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг особисто суб’єктом господарювання або уповноваженою особою, надсилання поштою.

Суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, невідкладно, але не пізніше одного місяця після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів ліцензування. дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності.

Звертаємо увагу, що за порушення правил експлуатації котлів перед-бачено адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.

Згідно статті 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення, здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 241 Кримінального кодексу України забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами караються штрафом від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо суворо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства при експлуатації газових, твердопаливних та рідкопаливних котлів.